Ga naar de inhoud

Elfstedenpad

Het Elfstedenpad is een streekpad in Friesland van 283 km. De wandelroute volgt de elf steden van de Elfstedentocht.

IMG20220312114111

Algemene informatie

Het Elfstedenpad wordt ook wel de wandeltocht der wandeltochten genoemd. Het pad begint in Leeuwarden en gaat door de steden Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum, om vervolgens weer te eindigen in Leeuwarden.

Boekje Elfstedenpad

De route is onderweg aangegeven met een rood-gele markering. (of is het geel-rood…)

IMG20220826122903 2

Je zou het Elfstedenpad aan de hand van deze markering kunnen lopen, maar dat zou ik niet aanraden. De ervaring is namelijk dat de markering niet altijd en overal even goed zichtbaar is. Dan is het wel handig om het boekje erbij te hebben als naslag. Niet vergeten om mee te nemen dus. Wat het extra leuk maakt (vind ik) is, dat er voorin het boekje een controlekaart zit. Hierop staan de elf steden vermeld en er is ruimte voor een stempeltje. Grappig toch?
De route staat beschreven in 2 richtingen en het biedt extra informatie over het Elfstedenpad en wat er allemaal te zien is onderweg. Ik vind het echt een meerwaarde om het boekje te hebben.

GPS

Omdat ik graag mijn GPS mee neem met wandelen (ik ben goed in verdwalen), ben ik op zoek gegaan naar de route in GPX-formaat. Deze heb ik gevonden op de website: Wandelnet.nl
Ook hier vind je alle etappes van het Elfstedenpad. Het downloaden wijst zichzelf.
Heb je uitleg nodig om een GPX bestand te gebruiken? Klik hier.

En dan…. we gaan starten!

Op 12 maart 2022 heb ik, samen met mijn man, de eerste etappe gelopen van het Elfstedenpad.
Op zondag 23 oktober 2022 hebben we het pad voltooid.

Wat had ik er zin in om dit pad te lopen en wat hebben we er van genoten! Er waren etappes bij die soms voor een deel wat saai waren, maar dat werd ruimschoots goed gemaakt door de mooie stadjes waar we door zijn gekomen. Ik heb niet één keer gedacht om er mee te stoppen. Van alle elf steden hebben we een stempel in ons boekje staan. Zo leuk!

IMG20221023172059
Onze stempelkaart

Voor de mensen die me volgen, ja we lopen 2 lange afstandspaden tegelijk.. Niet omdat we zo ambitieus zijn, maar door toeval zo ontstaan.

Het Nederlands kustpad lopen we met vrienden. Hiervoor moeten we de agenda’s met elkaar afstemmen, waardoor we afhankelijk zijn van elkaars mogelijkheden.

Aangezien het Elfstedenpad ons erg leuk leek, hebben we besloten om dit pad met ons beiden te lopen. We bepalen zelf de lengte van onze etappes. Dat kan ook prima met behulp van de routebeschrijving en de plattegronden in het boekje. (en met een beetje hulp van internet)

We vertrekken meestal met de fietsen achterop de auto, parkeren de auto op het eindpunt, fietsen de kortste route naar het startpunt en lopen dan de route naar de auto. Met de auto halen we dan later de fietsen weer op.

Lees je gezellig mee met de verslagen en de foto’s? Misschien raak je wel enthousiast en ga je het pad ook lopen. En zo niet? Dan wandel je toch een beetje mee. Veel leesplezier!