Ga naar de inhoud

Elfstedenpad Etappe 09 Laaxum-Stavoren-Hindeloopen 17 km

Onze 9e etappe start bij het haventje van Laaxum en gaat via de dijk, langs Het Roode Klif, naar Stavoren. Vervolgens weer verder over de dijk, Molkwerum naar ons eindpunt Hindeloopen.

Laaxum

We starten deze etappe bij het haventje van Laaxum. Het is er een stuk rustiger dan de vorige keer toen we er waren. Normaal gesproken lopen we het Elfstedenpad met zijn tweeën, maar vandaag vergezellen mijn wandelmaatje en haar man ons.

IMG 0377
Haven Laaxum

Vanuit Laaxum lopen we langs de haven, door een klein stukje bos, via een opstapje over een pad op de dijk. Het is een lang recht stuk.

IMG 0381

Het Roode Klif

Het Roode Klif is een deel van de eindmorene van de ijskap uit de Saale-ijstijd. Van het oorspronkelijke klif is nog maar een deel over. Vroeger was de zuidzijde onbegroeid en deze rees als een “rood klif” op uit de Zuiderzee. De hoogte van het klif en de rode kleur (geoxideerd ijzer) van het kleileem sprak tot de verbeelding. Nu is het begroeid en zie je weinig meer van de rode kleur.

IMG 0383

Op de heuvel ligt een verzameling zwerfkeien, meegevoerd uit Scandinavië door de gletsjers. Op het Roode Klif is een zwerfsteen als monument opgericht dat herinnert aan de Slag bij Warns. Op de steen staat geschreven: 1345 Leaver dea as slaef (liever dood dan slaaf)
We lopen nog een paar kilometer verder langs de dijk en komen dan aan in Stavoren.

Stavoren

Stavoren is de eerste stad van Nederland die formeel de status “stad” kreeg en daarmee het recht op een markt, een eigen munt en eigen rechtspraak.

IMG20220826115854

Hooglandgemaal

Als je Stavoren binnen loopt, kom je langs het Hooglandgemaal. Het Hooglandgemaal is het grootste gemaal van Friesland en het eerste gemaal dat wordt ingezet als de waterstand in de Friese boezem te hoog wordt. Het Hooglandgemaal is visvriendelijk. Als het aanstaat, gaan de meegevoerde vissen ongeschonden van de Friese boezem door het gemaal naar het IJsselmeer. Ze zwemmen met de stroom mee door de grote kokers.

IMG20220826120031

We passeren het Johan Frisokanaal, waar een aantal schepen ligt te wachten totdat de brug open gaat voor hen.
Dan ontstaat enige verwarring: moeten we nu geel-rood of wit-rood volgen? Ik zie geen geel-rood (de meeste stickers zijn overigens nogal eens verbleekt zodat geel ook wel wit lijkt…) We besluiten de dijk te volgen. Op een gegeven moment zie ik dat onze route afwijkt van de route op mijn GPS. We lopen over de dijk en niet, zoals de bedoeling is, langs de gracht aan de Voorstraat. Niet goed opgelet?
Omdat langs de gracht ons leuker lijkt, lopen we een stukje terug en gaan we bij een toiletgebouwtje de dijk af. Ineens zien we de geel-rode markering ook weer. Waar het mis is gegaan??

Voorstraat Stavoren

IMG20220826121900
IMG 0403

Het is een leuk straatje, zo langs het water. In elk geval is het het teruglopen wel waard. Een stukje verderop kom je bij hotel “De Vrouwe van Stavoren”. Hier kun je overnachten in grote wijnvaten.
Aan de voorkant van dit hotel is een ruim terras met uitzicht op een brug en de haven.
Hier gaan we lunchen en ontvangen we ons stempeltje van Stavoren. De lunch smaakte prima.

IMG20220826133541

De Vrouwe van Stavoren

Het hotel “De Vrouwe van Stavoren” heeft dezelfde naam als het beeldje dat aan de overkant van de straat staat.

IMG 0413

Info uit Wikipedia:

Een van de versies van de sage vertelt van een rijke koopmansweduwe in Stavoren die woonde in een huis met gouden vloeren en zilveren muren. Ze bezat meer schepen dan alle kooplieden van de stad tezamen en werd met de dag rijker.

Ondanks haar enorme rijkdom was ze niet tevreden, ze wilde het kostbaarste bezit dat er te vinden was en stuurde een schipper eropuit om dat te halen. Deze kwam na lang zoeken thuis met een lading graan uit Danzig, dat hem waardevoller dan goud leek. Het vrouwtje zag het niet als het waardevolste dat er bestond. Woedend vroeg ze: “Aan welke zijde heb je het graan ontvangen?” “Aan stuurboordzijde.” “Gooi het dan aan bakboordzijde in zee!” Een voorbijganger die dat hoorde zei haar dat niet te doen; zou ze ooit zelf in de bedelstand vervallen, dan zou haar het graan wel goud toeschijnen. Hierop haalde zij de gouden ring van haar vinger en gooide hem met een grote boog in zee. Ze voegde hieraan toe: “Net zomin dat ik deze gouden ring ooit nog terug zal zien, zal ik in de bedelstand vervallen.” Op een dag kwam een van haar dienaren naar haar met een gevangen vis, met in de maag van die vis haar eigen gouden ring. Vanaf dat moment keerde haar lot. Ten slotte eindigde zij in grote armoede.

11Fountains

Aan de andere van de brug zit het VVV kantoor en voor dat gebouw staat ook weer één van de 11 fonteinen. “De Visfontein voor Stavoren”. Meer info over de 11fountains, zie hier.

IMG 0422

We verlaten Stavoren via de haven en lopen langs een wandelwegwijzer vlakbij het station. Hierop zie je dat op dit punt maar liefst 2 Lange Afstandswandelingen (Zuiderzeepad en Groot-Frieslandpad) en 1 Streekpad (Elfstedenpad) elkaar kruisen.

IMG20220826133938 2
Wandelwegwijzer
IMG 0424
IMG20220826134804

Vanuit Stavoren lopen we richting de dijk. Het ene deel van ons gezelschap loopt bovenlangs over de dijk, het andere deel onderlangs waar het wat minder waait. Toch hadden we het wel gezellig :).

IMG 0430

Weer een stuk over en langs de dijk, ongeveer 3 kilometer.

IMG 0432
Een bunker
IMG 0433

Molkwerum

IMG20220826144010
Caravanpark

Ter hoogte van een caravanpark staat aan de dijk een Nationaal Monument “Missing Airmen”.

IMG 0437
Het lijkt wel een surfplank, maar het is het monument van de Missing Airmen.
Het stelt de afgebroken vleugel van een vliegtuig voor dat in de 2e Wereldoorlog een noodlanding maakte op het water.

Bocht van Molkwar

Je loopt langs een vogelkijkhut in de Bocht Fan Molkwar. Het schijnt een vogelparadijs te zijn. We zijn er niet naar toe gelopen, maar je hebt vanaf de dijk wel een mooi zicht op dit natuurgebied.

IMG 0439

Het laatste stuk dijk is zo’n 5 kilometer.

IMG20220826150042

Een bocht in de weg onderlangs de dijk, met knotwilgen aan de waterkant. Als je vanaf de kant van Hindeloopen komt en je let niet op, rij je zo het gebouwtje op de rechtse foto binnen.

In de verte doemt de Westertoren van Hindeloopen op. Deze staat enigszins uit het lood zo te zien.

IMG 0444
De Westertoren van Hindeloopen

Hindeloopen

Als we het plaatsnaambordje Hindeloopen zien, verlaten we de dijk en lopen we langs een watertje het stadje binnen. Wat een mooi pittoresk plaatsje is dit. We lopen om de Skipshelling Blom heen, het stadje in.

IMG 0447
Groen gebouw: Skipshelling Blom. Westertoren op de achtergrond.
IMG20220826155457
Naast Skipshelling Blom
IMG20220826155741
Afbeelding met schaatsers

We komen door de Kalverstraat, wel bekend als de duurste straat in Monopoly. In Hindeloopen is het echter een smal straatje met aan de ene kant woningen en aan de overkant van het straatje de tuinen aan het water.

IMG20220826165057
IMG20220826165646
IMG20220826165751

In Hindeloopen hebben we een stempeltje gehaald bij het VVV-kantoor, annex Eerste Friese Schaatsmuseum. Het zag er erg leuk uit. Behalve de uitgestalde schaatsen hadden ze daar ook veel beschilderde borden, klompjes etc.. Karakteristiek voor Hindeloopen.
Ondanks dat we af en toe dachten “alweer een lang stuk dijk”, kijken we terug op een mooie etappe van het Elfstedenpad en een gezellige dag met zijn vieren.

Parkeren en meer

  • Parkeren beginpunt: Haventje Laaxum (Laaksum)
  • Parkeren eindpunt: Hindeloopen, Parkeerplaats Oosterstrand
  • Afstand: 17 km.
  • Kaart 17,18,19.
  • Gelopen op vrijdag 26-8-2022.
  • Weer: Bewolkt, plm. 20 graden.
  • Het boekje van het Elfstedenpad kun je o.a. hier kopen.
  • Vind je het leuk om mijn andere etappes ook te lezen? Klik dan hier.

1 reactie op “Elfstedenpad Etappe 09 Laaxum-Stavoren-Hindeloopen 17 km”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *