Ga naar de inhoud

Stellingenpad, 263 km wandelen

Het Stellingenpad is een streekpad van ruim 263 km door Zuidoost Friesland, West Drenthe en de kop van Overijssel, met als thema de Stellingwerven.

2024 02 24 afdruk boekje Stellingenpad

De route gaat grofweg door het hele Stellingwerfse taalgebied: Van Appelscha door de Kale Duinen naar Vledder, over het Holtingerveld richting Steenwijk, langs de Wieden over Vollenhove en Giethoorn naar De Lende, vervolgens van Wolvega richting De Hoeve en Olderberkoop, via een Noord- of een Zuidlus naar Haulerwijk en via het Fochteloërveen weer terug naar Appelscha.

IMG 20240224 182723


Bijzonder aan dit streekpad is dat er gebruik wordt gemaakt van de knooppunten van het landelijk Wandelnetwerk. Je zou dus alleen de nummers kunnen opschrijven en het pad lopen, maar ik kan je aanraden om het boekje ook aan te schaffen. Daar staat veel informatie in over de omgeving van de route.

En dan… Yes! We zijn los!

Vorig jaar (juni 2023) zouden we aan het Stellingenpad beginnen. Het boekje hadden we al even in huis en de route stond klaar in de GPS. Ik had er veel over gelezen, het Stellingenpad is bekroond tot wandelroute van het jaar 2023, dus ik had er zin in en er een hoge verwachting van.

Maar manlief had zijn enkel “verzwikt” op vakantie en wilde nog even langs de huisarts.
Een uur later zaten we in het ziekenhuis voor het maken van een foto en toen bleek dat hij een breuk in de enkel had. Dat werd dus even niet wandelen. Maar vandaag, 17 februari 2024, is het er eindelijk van gekomen.
Het is rustig voorjaarsweer, het zonnetje schijnt af en toe; ideale omstandigheden voor onze start van het Stellingenpad.

GPS

Omdat ik graag mijn GPS meeneem met wandelen (ik ben goed in verdwalen), ben ik op zoek gegaan naar de route in GPX-formaat. Deze heb ik gevonden op de website van het Nivon: https://stellingenpad.nivon.nl/route/. Ook vind je daar alle actuele wijzigingen van de route.

Voor informatie hoe een GPX bestand te gebruiken: Uitleg voor het gebruik van een GPX bestand.

Verslagen Stellingenpad

Van iedere etappe maak ik een verslag met foto’s, die ik hieronder plaats.
Lees je gezellig mee? Misschien raak je wel enthousiast en inspireer ik je tot het lopen van dit unieke wandelpad. En zo niet? Dan wandel je toch een beetje mee. Veel leesplezier!
Groetjes Marian.