Deze etappe begint bij de Harstastate in Hegebeintum, gaat via een doorgaande weg naar Lichtaard en vervolgens veelal over fietspaden naar en door Dokkum.
Harstastate
We beginnen de etappe van vandaag bij de Harstastate in Hegebeintum. Het zonnetje schijnt lekker en het waait gelukkig wat minder hard dan gisteren.
Het eerste stuk gaat (helaas) weer over een doorgaande weg. Het is niet erg druk, maar het blijft oppassen. De auto’s rijden hier behoorlijk hard.
Soms ben je net op de juiste tijd op de juiste plek. Zo ook vandaag. We zijn amper op weg of er komt een paard met wagen voorbij. Dit overkomt ons niet elke dag. Ik kan net op tijd een foto maken van het geheel. Leuk toch?
We lopen verder en passeren weilanden met schapen en koeien. De koeien liggen heerlijk in het zonnetje. Wat een leven toch en wat gaat hier een rust van uit.
Aan de randen van akkers zie je op veel plaatsen bloemenstroken, zo ook hier. Er staan zelfs zonnebloemen tussen, met de bloem fier omhoog.
Op weg naar Lichtaard zien we een typisch Friese kop-hals-romp-boerderij met nogal wat stalraampjes.
Lichtaard
Aan de doorgaande weg van Lichtaard staan een aantal roestige borden met tekst of een plaatje.
We lopen hier een terp op naar een (hoe kan het ook anders) kerk. Kerken hebben we al veel gezien op dit Elfstedenpad. De klok van deze kerk lijkt niet te werken, want het is al veel later dan 09.15 uur.
Voor het hek van de kerk slaan we rechtsaf en lopen we via een heel smal paadje langs de begraafplaats van deze kerk.
Na het rondje om de kerk verlaten we Lichtaard en eindelijk ook de weg die we moeten delen met auto’s.
Via een betonnen fietspad lopen we de landerijen in. Dit loopt toch een stuk prettiger dan steeds te moeten letten op auto’s.
Het pad buigt af en we lopen zo’n 2 kilometer langs breder water, De Holwerter Faert.
Bij een vaste brug verlaten we het fietspad en lopen we verder langs de Dokkumer Ee.
Dokkumer Ee
We komen 4 mensen tegen die uit Heerhugowaard komen. Ze hebben het boekje van het Elfstedenpad in de hand. We maken even een praatje over dit pad. Het schept toch een beetje een band. Ze zijn ongeveer net zo ver gevorderd met het Elfstedenpad als wij, maar lopen deze ene etappe andersom.
Gisteren hebben zij ook door de klei gelopen en dezelfde fikse regenbui gehad.
Waarschijnlijk waren ze maar een korte afstand achter ons aan.
Hun eindpunt van vandaag is Ferwert. We weten dat er geen horeca onderweg is en raden hun het adres “De Nieuwe Smederij’ in Ferwert aan. Hier zijn wij gisteren erg gastvrij ontvangen voor een kopje koffie. Maar goed, we moeten nog een aantal kilometers (en zij ook) dus we gaan allemaal weer verder.
Ondanks dat het al oktober is, varen er toch geregeld schepen voorbij . Het is ook wel lekker weer om te varen denk ik, hoewel het best fris is op het water.
We komen langs een huis waar een oude elektriciteitspaal in de tuin staat. Nostalgie.
De brug (Klaarkamp) gaat net weer open om een schip door te laten varen.
We kunnen nog net de weg oversteken, voordat de slagbomen weer omhoog gaan.
Links zie ik, in een omheinde weide, een flink aantal herten staan. Een mooi gezicht al die herten bij elkaar. Bij deze boerderij kun je hertenvlees kopen.
Ietsje verder komen we langs een picknickplaats met ernaast op een hoge sokkel een beeldje van een vrouw. Dit beeldje komt me bekend voor. Volgens mij heb ik een gelijksoortig beeld gezien in de buurt van Hindeloopen.
Aan de waterkant kunnen hier schepen aanmeren. De palen waar de trossen omheen vastgemaakt kunnen worden, hebben de vorm van een “pompebled”.
We lopen langs een zorgboerderij. Er tegenover hebben de bewoners aan het water een zitje gemaakt op een vlonder . Er is ook een glijbaantje gemaakt dat uitkomt in de Dokkumer Ee. Hoe heerlijk zal dat zijn als het lekker warm weer is.
Als we zo’n 4 kilometer langs de Dokkumer Ee hebben gelopen, komt Dokkum langzaam maar zeker in zicht.
Dokkum Ee-brug
We passeren de Ee-brug aan de linkerzijde van het water en zien de watertoren van Dokkum aan de linkerkant.
Iets verderop komen we bij de Altenabrège. Erachter zien we 2 molens. Eentje met wieken en eentje zonder.
Dokkum Bolwerk
De molen met de wieken staat op een zogenaamd bolwerk.
Naast de molen zien we het beroemde bruggetje, denkend aan de Elfstedentocht.
We komen over een houten brug en lopen een stuk bovenlangs de stadsgracht.
Je merkt dat het water hier een stuk lager ligt, nu je op het bolwerk loopt. Ietsje verderop zien we een pand van de distilleerderij en likeurstokerij van Sonnema.
We passeren een oud sluisje.
Verderop een kanon, vlakbij de oude vestingmuur.
Dokkum centrum
Dan komen we in het centrum van Dokkum.
We passeren de Kleinepyp met een oud pakhuis. Een leuk doorkijkje vind ik.
Tegenover deze brug staan 3 zuilen met “gouden” vazen erop. Hier begint de winkelstraat.
Een stukje verderop zien we een Waaggebouw. In dit gebouw zit een grand café, genoemd de Waegh. Het zonnetje schijnt lekker op het terrasje. Een daalders plekje dus voor een rustmoment.
We genieten hier van een lekkere kop koffie en overheerlijk huisgemaakt gebak. Een aanrader!
Als we voldoende zijn uitgerust lopen we verder en zien we een kunstwerk op de hoek van de waagstraat. Wat het is? Het lijkt wel een tol. Er stond geen bordje bij helaas.
Bonifatiuskerk
Dan lopen we verder en zien een flink hoogteverschil voor ons. We lopen omhoog en zien op een pleintje de Bonifatiuskerk.
Een enorm grote kerk, met ernaast een beeld van roestig metaal “een boek als schild”. Dit moet de afweer van Bonifatius tegen het zwaard voorstellen. In het metaal verwerkt, wordt het verhaal van de moord op Bonifatius verteld.
IJsfontein
Dan komen we op een plein, waar één van de 11 Fountains staat. Hier is het de IJsfontein.
In de stenen op het plein liggen diverse platen, waarop in het kort iets uit de geschiedenis van Dokkum staat vermeld.
We zien meerdere oude panden: een koffiebranderij, het Stadhuis, Erven Brouwer, een pakhuis etc.
Stadhuis
Als je fiets het niet meer doet… kun je er altijd nog een kunstwerk van maken waar je bloemen aan hangt.
Woudpoortbrug
Bij de laatste brug die we oversteken, de Woudpoortbrug, staat een bouwwerkje: De spil van de voormalige draaibrug uit 1954. Aan de andere kant van de weg zien we een oud kanon.
Aan de overkant van de brug is een bord met 2 roofvogels van roestig metaal bevestigd aan de brug. Ook hier staat weer een verhaaltje in gegraveerd.
Ons eindpunt van vandaag is de Bonifatiusfontein uit 1884.
We kijken terug op een leuke, afwisselende etappe. Heerlijk wandelweer.