Een afwisselende route vanaf Herbaijum, over verkavelingswegen, het GGZ terrein in Franeker, door het centrum van Franeker met haar mooie parken, panden en kaatsveld, via Schalsum en Boer naar Ried.
Herbaijum
Nadat de fietsen weer op slot zijn gezet in Herbaijum, gaan we op pad voor een nieuwe etappe van het Elfstedenpad.
We steken de doorgaande weg over en lopen een stukje langs deze weg. Al snel komen langs een kunstwerk van roestig metaal met allemaal gaten erin. Het blijkt dat bij al deze gaten plaatsnamen staan die horen bij deze gemeente. Leuk gemaakt vind ik.
Dan steken we de weg weer over en komen we over rustige verkavelingswegen. Op een gegeven moment zien we een boerderij van Zonderland. Bekende naam, zou het familie zijn van Epke? We verdiepen ons er verder niet in en lopen verder langs de weilanden met koeien. Hoe landelijk wil je het hebben..
’t War Franeker
We passeren een wildrooster met aan weerszijden een stenen muurtje met het opschrift “ War” . Hier betekent het geen oorlog, maar is het de straatnaam. Op het dijkje lopen wat schapen.
Als we verder lopen komen we langs een groot maisveld . De mais is al aardig klaar, het zal vast niet lang meer duren dat het gemaaid wordt. Wat zal het er hier dan anders uit zien.
Nadat we door een stukje bos zijn gelopen komen we op een breed pad aan de buitenkant van Franeker. Er groeien knotwilgen langs het pad. Een mooi gezicht.
GGZ Friesland
Al we na een paar honderd meter afslaan, zien we een imposant gebouw met een groot grasveld ervoor. Het blijkt het terrein van GGZ Friesland te zijn. Wat zijn de terreinen van de GGZ’s toch altijd mooi. Eigenlijk zijn het gewoon parken.
Het pad waar we nu over lopen volgt een stukje van het Van Andelpad. Op dit moment is hier een gedichtenpad gemaakt: Geluiden uit de Binnenwereld. Je ziet een flink aantal zuilen met gedichten, gemaakt door mensen met ervaring in/met de psychiatrie.
Een stukje verderop op het terrein van de GGZ Friesland staat een groot beeld gemaakt uit een boomstam.
Wat opvalt is een gedaante met een leeg hart en allemaal puzzelstukjes.
We lopen het terrein van de GGZ af en steken de weg over. De route loopt verder langs de kant van een woonwijk, parallel aan de doorgaande weg.
Gemeentehuis Franeker
Als we uitkomen op de doorgaande weg zien we een groot gebouw aan de linkerkant. Aan de buitenkant ervan zitten witte metalen platen met allemaal gaatjes erin. Ik kan niet zien wat het voorstelt.
Aan het gebouw vast zit een blokken gebouw met gele steen. Ervoor staat een kunstwerk: het lijken wel 2 zwarte zeilen.
Aan de andere kant van het gebouw staat een grote ronde witte zuil met allerlei afbeeldingen. En ineens zie ik dat dit het Gemeentehuis is, wellicht zit de gemeentewerf erachter?
Hortus Botanicus
We lopen langs een begraafplaats, dat ook oorlogsgraven bevat van het Gemenebest. Ietsje verderop komen we langs een prachtige tuin, het blijkt de Hortus Botanicus te zijn, met een mooie toegangspoort ervoor.
Binnenstad Franeker
We komen langs oude pakhuizen, mooie doorkijkjes en grachten.
Ik vind Franeker echt een mooie stad, de Friezen noemen haar Frjentsjer. Volgens het informatiebord is Franeker een Academiestad.
Nadat we een stuk langs een gracht hebben gelopen, komen we alweer bij een mooie tuin met een bijzonder poortje, deze keer is het de Martenatuin.
Het lijkt wel een tuin van een kasteel, zo mooi is het gebouw waar dit achter ligt.
In de tuin nog een oude brommobiel, erg roestig en niet meer compleet.
We verlaten de tuin aan de kant van de winkelstraat en zien nog een paar mooie gebouwen als het Valckeniershuis.
Aan het einde van de straat zien we 2 grote rode zuilen. Het zijn de zuilen voor een groot kaatsveld van Kaatsvereniging Jan Bogtstra.
Hier lopen we omheen. De achterkant van dit veld ligt een stuk hoger, op een bolwerk. Hier bovenop bevindt zich een bankje met een borstbeeld van W. Westra, oprichter van de N.K.B. Van hieruit heb je een mooi overzicht op het kaatsveld. Het bankje is echter erg smerig, er ligt veel afval. Geen fris plekje..
We lopen verder over het bolwerk van waaruit je een mooi overzicht hebt over het water.
Aan het eind ervan lopen we tussen 2 stenen pilaren door en komen weer op de gewone weg. Aan de linkerzijde zien we een grote oude school met een opschrift dat me aanspreekt. Er staat: De school van nu voor de wereld van morgen. En zo is het.
Een stukje verder lopen we weer over een bolwerk en zien oude verzakte gebouwtjes, pakhuizen en het Korendragershuisje (klein, verzakt)
En dan naderen we het oude stadhuis. Een markant gebouw, zeer imposant. Op sommige tijden is dit gebouw opengesteld voor publiek.
Planetarium
Tegenover het Stadhuis ligt het Eise Eisinga Planetarium, met het beeld van Eise Eisinga ervoor. Bij het Planetarium halen we ons stempeltje voor in het boekje. Weer eentje erbij. Nog 2 te gaan; Dokkum en Leeuwarden.
We komen langs een mooi gebouw, waar nu een bakker in is gevestigd.
Hier lopen we om heen en dan zien we het horecapleintje van Franeker.
Als we daar naar toe lopen, passeren we een beeld van een jongen en een meisje, die staan voor het Klaarkampster Weeshuis (1597-1997)
Tussen de kerk en het horecaplein in vinden we weer een beeld van de 11Fountains. Hier is het een Oortwolk.
De fontein is een ode aan de wereldberoemde, in Franeker geboren astronoom Jan Hendrik Oort.
Op het horecapleintje, bij De Doelen, bestellen we een 12-uurtje, dat ons prima smaakt. Even de voeten van de vloer is wel lekker zo halverwege deze etappe.
Als we de route vervolgen, komen we langs het “ Vereenigingsgebouw” met daarvoor een tuin/plantsoentje.
Daarna lopen we langzaamaan Franeker uit. Nu zien we het bolwerk vanaf de andere kant van het water. Het ligt een stuk hoger en we zien dat er een soort poortje zit aan de onderkant. Ik ben benieuwd of ook hier een schuilkelder onder zal zitten.
Via de volkstuintjes en door een tunnel: Wetterwillewei, lopen we Franeker uit over een tegelpad langs het water aan de rand van een oudere nieuwbouwwijk.
Schalsum
Dan lopen we een stuk over een doorgaande weg en komen we in Schalsum. Net als je de plaatsnaam hebt uitgesproken loop je er ook al weer uit. Via een steile tunnel verlaten we dit plaatsje en volgen we een fietspad, dat eerst breed is maar gaandeweg steeds smaller wordt. Naast het fietspad ligt een watertje dat we op een gegeven moment via een bruggetje oversteken.
Er komen net mensen aan die er met de fiets overheen moeten, maar omdat het bruggetje vrij hoog is, valt dat nog niet mee.
Een stukje verderop komen we langs een picknicktafel en een schuilhutje.
De eigenaresse zit net in de auto en ziet ons aankomen. Ze spoort ons aan om vooral plaats te nemen. Wat leuk dat mensen dit voor wandelaars en fietsers neer zetten. We maken er gebruik van en drinken hier een kop koffie. Komt die thermoskan ook nog een keertje leeg vandaag.
Verderop nog een stilleven vastgelegd: een landbouwwerktuig voor een veld zonnebloemen.
Boer
Dan komen we in het plaatsje Boer. Er staat een rood bepleisterde kerk met een fraai versierde toegangsdeur en een paar huizen en dat is het.
Dan is het nog een stuk langs de doorgaande weg en komen we aan in Ried, ons eindpunt van vandaag.
Parkeren en meer:
- Parkeren beginpunt: Herbaijum, Siccamastraat
- Parkeren eindpunt: Ried, Nieuweweg
- Afstand: 16,5 km
- Kaartnummers: 30,31
- Gelopen op zondag 11 september 2022
- Weer: 22 graden en zonnig/licht bewolkt
- Vind je het leuk om de andere etappes ook te lezen? Klik dan hier.
- Een GPX bestand van het Elfstedenpad vind je hier.