Het laatste stuk van het Elfstedenpad, van Giekerk, via de Canterlandsebrug (tegeltjesbrug) over de Murk, langs Miedum, Lekkum, Snakkerburen naar het eindpunt Leeuwarden.
Giekerk
Yes! Vandaag is onze laatste etappe van het Elfstedenpad! We starten in Giekerk, de geboorteplaats van Doutzen Kroes, één van Nederlands bekendste fotomodellen.
De route loopt via de rand van het plaatsje Giekerk. Onderweg zien we voor een voordeur een paar bijzondere pompoenen staan. Een fotomomentje..
Halloween pompoenen zie je wel vaker, maar een pompoen in de vorm van een kat …. Ik heb het niet eerder gezien en vind het wel grappig.
Nog een stukje lopen over een boomrijke laan aan de rand van Giekerk en dan laten we deze plaats achter ons.
Vlak voordat we de Canterlandseweg moeten oversteken, staat er aan de linkerkant van het pad een boerderij waar een rij kalverboxen staan. Eén van de kalfjes hoorde ons (denk ik) en stak zijn kop naar buiten. Ik vond het zo grappig om te zien, daar moest een foto van gemaakt worden.
We lopen verder via het fietspad langs de Canterlandseweg. In de verte zien we een soort gemaal. Als we dichterbij komen zien we dat hier de beroemde tegeltjesbrug is.
It Sil Heve – monument op de Canterlandsebrug.
It Sil Heve is de titel van het kunstproject dat wordt uitgevoerd op de Canterlandsebrug over de Murk.
Het wordt ook wel de tegeltjesbrug genoemd, vanwege de vele tegeltjes die op de brug bevestigd zijn.
It Sil Heve: het waren de woorden waarmee in 1985 na 22 jaar de eerste Elfstedentocht sinds de barre tocht van 1963 werd aangekondigd. Onder deze brug rijden de schaatsers door, voor de laatste kilometers op weg naar de finish op de Bonke in Leeuwarden.
De brug zal in zijn geheel betegeld worden met duizenden portretten van schaatsers die ooit de Elfstedentocht hebben volbracht. De eerste fase is in de zomer van 2001 gerealiseerd. De helft van de brug is met ongeveer 4000 (schaats)foto’s van Elfstedenrijders betegeld.
Het is een prachtig gezicht. Van veraf zou je niet zeggen dat dit kunstwerk uit allemaal kleine fotootjes bestaat. Via een vlonder kun je onder de brug door lopen en zelfs daar is alles betegeld. Even onder de brug door, een stukje verder, zie je de skyline van Leeuwarden, voor ons nog zo’n 7 kilometer te gaan tot het eind.
Miedum
We genieten nog wat na over de prachtige brug die we zojuist hebben overgestoken. Voor de schaatsers ging het tijdens de Elfstedentocht om de laatste kilometers, maar voor ons geldt nu hetzelfde. We slaan vlak na het plaatsnaambord van Miedum rechtsaf een betonnen fietspad op. Het eerste deel van dit pad is mooi schoon en breed, maar als we later over een wildrooster komen, moeten we af en toe wel uitkijken waar we lopen. Soms is het glibberig van de modder, soms wat glad door de uitwerpselen van de koeien.
Als we dit pad verlaten, via het zoveelste bruggetje, komen we al aardig in de buurt van Leeuwarden.
Lekkum
Maar eerst komen we nog door het plaatsje Lekkum.
Voor het dorpshuis de Weeme staat een beeld op een sokkel. Het is een Kobbe.
Kobbe (meeuw) is een bijnaam van de inwoners van Lekkum.
We lopen verder en komen langs de kerk van Lekkum.
Naast de kerk bevindt zich een klein stukje nieuwbouw.
Ons oog valt op een basketbalpaal. Die staat toch wel op een onhandige plek, toch?
Dokkumer Ee
Via een klein haventje aan de achterkant van de kerk, komen we bij de Dokkumer Ee. Wat is het hier mooi! Er staat een bankje aan het water waar we even gaan zitten en ons broodje opeten. Genieten hier.
Snakkerburen (Snakkerbuorren)
Vlak voor Snakkerburen zien we dit leuke tafereeltje.
Snakkerburen is een klein gehucht, maar we zien toch een paar erg leuke dingen, als een uithangbord met opschrift: In de Stookery.
Bovenop de pilaren van beide zijden van het toegangshek kleine kunstwerkjes die te maken hebben met wijn maken.
Verderop een heel oud straatje in Snakkerburen.
En een heel klein huisje
Dokkumer Ee
Dan komen we weer bij de Dokkumer Ee.
Voor het geval we de weg niet meer weten, een aanwijzing hoe te komen in Leeuwarden. Zie ook de “vogels” in de bomen. In de buurt van deze plek zag ik nog veel meer van die “vogels”.
We verlaten Snakkerburen en lopen zo langzamerhand Leeuwarden binnen. We komen door een straat in een nieuwbouwwijk waar de esdoorns hun prachtige rode kleur laten zien. De herfst is toch ook wel mooi hoor.
Leeuwarden
We komen over een wit bruggetje met uitzicht op een oud gebouw: De Manege.
De Manege in Leeuwarden (1853) was het onderdeel van de Frederik Hendrikkazerne waar de cavalerie leerde paardrijden. Het monumentale complex stond lange tijd te verpieteren als opslagruimte. In 2006 verbouwde OSG Piter Jelles, dat vlakbij het hoofdgebouw heeft, de manege om tot dependance van de school.
Noorderbrug
We komen langs de Noorderbrug.
Prinsentuin
Een stukje verder komen we door de Prinsentuin. Mooi aangelegd vind ik. Zeker de moeite waard om later nog eens wat uitgebreider te bekijken.
Oldenhove
Als we de Prinsentuin uitkomen, zien we de scheve toren van Leeuwarden, de Oldenhove. Die staat ècht scheef zeg.
We zien de toren terug op de rioolputdeksels.
Vrouwenpoortsbrug
En dan zijn we er. Het eindpunt van het Elfstedenpad, de Vrouwenpoortsbrug. 283 kilometer was dit “rondje”.
Stempeltjes van de 11 steden
Wat hàd ik er zin in om dit pad te lopen en wat hebben we er van genoten! Er waren etappes bij die soms voor een deel wat saai waren, maar dat werd ruimschoots goed gemaakt door de mooie stadjes waar we door zijn gekomen. Ik heb niet één keer gedacht om er mee te stoppen. Van alle elf steden hebben we een stempel in ons boekje staan. Zó leuk!
Mocht je hebben mee gelezen met mijn verslagen, dan wil ik je hiervoor hartelijk bedanken.
Ik hoop dat je er net zoveel plezier aan hebt beleefd als dat wij hebben gedaan aan het lopen ervan.
Parkeren en meer:
- Parkeren beginpunt: Giekerk, Master Sannesstrjitte
- Parkeren eindpunt: Molenstraat 22 (werd Parkeerterrein bij WTC)
- Afstand: 12 kilometer
- Kaartnummers: 45,46
- Gelopen op zondag 23 oktober
- Weer: Half bewolkt, 16 graden
- Klik hier om mijn verslagen van alle etappes van het Elfstedenpad te lezen.
- Een GPX bestand van het Elfstedenpad vind je hier.