In dit stuk van het Elfstedenpad kom je voor het eerst door een flink stuk bos.
Vanuit de haven van Sloten loop je een stuk langs de Ee en kom je weer in het dorp Wijckel met haar heerlijke theetuin (aanrader!). Vervolgens kom je via Ruigahuizen, landgoed Kippenburg, Elfbergen in Oudemirdum.
Sloten
We hebben de fietstocht van Oudemirdum naar Sloten (10 km) achter de rug en zetten de fietsen neer bij de jachthaven van Sloten, de Lemsterpoort. Hier start onze etappe van vandaag. Je vindt er een ook een toiletgebouw, wat handig kan zijn.
We lopen een stuk langs de Friese Ee. Het is er lekker rustig.
Wijckel
De route op dit stuk maakt een soort vierkant, waardoor je opnieuw door het dorp Wijckel komt.
Het raakt elkaar alleen op de kruising bij de kerk, er is verder geen overlapping. We zien de kerk van Wijckel al in de verte opdoemen.
In deze kerk ligt Menno van Coehoorn begraven. Het is een praalgraf.
Helaas is de kerk op dit moment gesloten en kunnen we het graf niet zelf bekijken.
Even wat gegoogeld en dat levert de volgende informatie op:
Info: https://coehoorn.nl/stichting/historie/:
Menno van Coehoorn (1641-1704) is een van de meest veelzijdige militairen uit de Nederlandse geschiedenis. Hoewel hij ook als infanterist en troepencommandant zijn sporen heeft verdiend, is hij vooral bekend geworden als vestingbouwkundige. Coehoorn is tevens de uitvinder van een kleine mortier, die in 1702 in de bewapening kwam en door twee man te dragen was. Door de massale inzet van dit geschut werd bij de bestorming van een vesting de vuurkracht aanzienlijk verhoogd. De Coehoornmortier is tot in de twintigste eeuw bij het leger in gebruik gebleven.
Nog wat foto’s van Wijckel:
We lopen verder. Eerst een stuk langs de doorgaande weg. Hier zien we een kwekerij aan de overkant van de weg. Ik vond de boompjes op een rij wel een leuk gezicht.
Een stukje verder komen we bij een rotonde, iets er voorbij slaan we af en laten we de wegen waar de auto’s over rijden achter ons.
Gaasterlân
We zijn nu zo’n 7 kilometer onderweg en zien een picknickbankje staan. We verwachten niet op korte termijn een horecagelegenheid, dus eten we hier onze broodjes en drinken we een kop koffie.
Natuurlijk komen we daarna vrij snel een ijsboerderij tegen. Tja, weet alles maar eens van tevoren.
Slauerhoff
Tegenover deze ijsboerderij zie ik een pad dat mijn aandacht trekt. Dit blijkt een opengesteld wandelgebied, Slauerhoff. Er staat een schuur, er is een ooievaarsnest (zit op dit moment niks op), een uitkijktoren, er staat een picknicktafel, een verscholen bankje en er zijn bijenkasten.
Er hangt een vlag bij deze boerderij waarop staat: Uitgesteld Geluk. Hmm, wat zou dat betekenen?
Ik ben eens gaan googelen en het blijkt dat “Uitgesteld Geluk” een cultureel programma Arcadia is van 100 dagen, waarin op 100 verschillende paradijselijke locaties in Friesland, 100 verschillende verhalen worden voorgelezen en je eventueel een rondje kunt maken door de betreffende tuinen.
De rode draad: De zoektocht naar schoonheid tijdens en na de pandemie.
Voor meer informatie: https://www.leeuwardencityofliterature.nl/project/uitgesteldgeluk/
Ruigahuizen
Nog een paar kiekjes voordat we bij de begraafplaats van Harich/Ruigahuizen komen.
Klokkenstoel
We lopen om de begraafplaats heen en komen dan voor het eerst sinds het lopen van dit pad, in een bos. In eerste instantie vind ik het een leuke afwisseling van de route, dat is het ook, totdat ik word lek geprikt door alles wat maar vliegen kan. Ik heb er nog dagen lang “plezier” van.
Maar eerlijk is eerlijk, het is wel een mooi bos. De paden zijn prima te belopen.
Star Numansbosk
Landhuis Kippenburg
Als we het bos uit komen, zien we een bijzondere, oude brug. Het is de brug naar het landhuis Kippenburg. Boven de dakgoot van dit landhuis zie je een afbeelding met 2 kippen erop en de naam Kippenburg.
Info uit boekje Elfstedenpad: Het landhuis is nog altijd in het bezit van een rechtstreekse afstammeling van jonkheer Oncko van Swinderen (1775-1850) die het huis rond 1830 bouwde. Hij stichtte er een hoenderhof waarnaar de naam verwijst. Het gebouw is nu te huur als groepsaccomodatie. Bij het huis hoort ook een groot landgoed.
Via een wandelpad tussen bomen door, komen we langs de golfbaan van Gaasterland.
Schaarslijpersbrug
Tegenover de golfbaan stekend we een wit bruggetje over.
Elfbergen
Het laatste stuk loopt door het bos van Elfbergen. Hier heb je brede paden en minder last van de prikkende vliegen. Ook weer een mooi stuk vind ik. In dit bos zijn vele wandelroutes uitgezet door middel van paaltjes. Voor de kinderen is er een heus kabouterpad.
Een klein stukje verder lopen we Oudemirdum binnen en hebben we ons eindpunt bereikt.
Parkeren en meer:
- Parkeren beginpunt: Sloten, Arjen Rypkemawei
- Parkeren eindpunt: Oudemirdum, hoek Kerkstraat-Hegewei
- Afstand: 15 km
- Kaart: 12, 13, 14
- Gelopen op: 8 juli 2022
- Weer: Zonnig/half bewolkt 20 graden
- Voor het kopen van het boekje kun je o.a. hier terecht.
- Vind je het leuk om mijn andere etappes ook te lezen? Klik dan hier.