Wandelen vanaf Appelscha, gelijk de bossen in, langs de Bosbergtoren, het openluchttheater, over het Aekingerzand, langs het Canadameer, naar Wateren. Wat een prachtig begin van het Stellingenpad.
Appelscha
We parkeren de auto op een ruime parkeerplaats aan de Boerenstreek in Appelscha. Hier staat een informatiecentrum en er is veel horeca te vinden.
Vanaf dit plein gaat de route meteen de bossen van Appelscha in.
We moeten direct een stukje klimmen de Bosberg op en komen langs een houten huis aan onze rechterhand.
Als we deze klim gehad hebben, komen we bij een soort survivalbaan en verderop zien we de Bosbergtoren, die we nu redelijk goed kunnen zien doordat de bomen nog kaal zijn.
Bosbergtoren Appelscha
Je kunt deze uitkijktoren beklimmen (hebben wij niet gedaan) en dan heb je uitzicht op Friesland, Groningen en Drenthe. De toren is 33 meter hoog en staat op het hoogste punt van het Friese vasteland, een stuifduin van 27 meter boven NAP. Bij deze toren staat een reusachtige ondergestoven eik van minstens 300 jaar oud. Het grootste deel van de boom is verborgen in het stuifduin.
Hein Mader
Het Stellingenpad loopt al kronkelend door dit prachtige bos met zijn hoogteverschillen. We komen uit bij een horecapunt “De Bosberg”. Hier staat een kunstwerk van Hein Mader. In dit gebied lopen 2 kunstroutes van hem. Leuk om eens te fietsen (45 en 55 km lengte). De routes zijn verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP) in Appelscha, het startpunt van beide routes. In totaal zijn er twintig buitenbeelden te zien.
Openluchttheater Appelscha
In het bos van Appelscha bevindt zich een heus openluchttheater, De Koele. Het is oorspronkelijk gebouwd in 1947, raakte eind jaren 80 in verval en is in latere tijden weer opgeknapt. In het theater is plek voor 581 bezoekers.
We vervolgen de route langs de knooppunten en zien dat in dit gebied heel veel verschillende routes zijn. O.a. zien we markeringen van het Drenthepad, Veenwolds fietsroute, LF 9a NAP fietsroute (van Nieuweschans naar Breda 445 km), een mountainbike parcours, fietsknooppunten etc.
De route gaat over goed begaanbare paden met af en toe een heuvel. Leuk!
Wildtunnel
We komen door een wildtunnel die onder de N381 heen loopt.
Langs de kant liggen stobben, zodat kleine (zoog)dieren en reptielen de nieuwe N381 ook veilig – ongelijkvloers – kruisen. Deze kleine (zoog)dieren en reptielen kunnen via de boomstronken onder beschutting door de tunnel lopen en kruipen.
Als we de tunnel hebben verlaten, lijkt de natuur ineens heel anders. Hier is meer heide. We komen in de buurt van het Aekingerzand.
We komen over brede zandpaden die soms wat modderig zijn. Gelukkig kunnen we de natte stukken tot nu toe goed omzeilen.
Groene puntmutsjes
We komen langs een stukje bos, waar het mos tegen de boomstammetjes omhoog groeit. Ik blijf het een mooi gezicht vinden. Het lijken wel puntmutsjes. Je oog moet er net op vallen. De zon scheen er prachtig op, alsof het wil zeggen: Zie je dit wel?
Aekingerzand
En dan komen we op het Aekingerzand, een prachtig heidegebied met flinke zandduinen. Het wordt ook wel de Kale Duinen genoemd. Het is altijd mooi om hier te wandelen. Geniet je mee van de foto’s?
Als de zon schijnt dan zie je de hoge witte duinen nog mooier dan op onderstaande foto. Maar wat is het prachtig hier!
Ook nog wat vennen te zien.
Op de foto hieronder de wortels van een omgewaaide boom. Ziet er bijzonder uit niet? Deze stronk ligt er al jaren. Iedere keer als we er langs lopen, maken we er een foto van.
We verlaten het Aekingerzand via een wildrooster en steken de weg over. Op dit punt heb je aan beide zijden van de weg parkeerplaatsen. We naderen het Canadameer.
Canadameer (Aekingermeer)
Op bovenstaande foto kun je goed zien hoe hoog de waterstand momenteel is. Het meer is wel een keer zo groot als anders. De bomen achter het bord staan normaal niet in het water.
Ook bij het Canadameer heb je mooie kronkelende wandelpaadjes.
Iets voorbij het Canadameer komen we voor een uitdaging te staan.
Het gebied voor ons is al wat nat, zie de foto hierboven. Echter een stukje verder moeten we rechtsaf slaan, maar daar staat het pad helemaal onder water.
Hier moeten we dus naar toe. Wat te doen? Schoenen uit en op blote voeten oversteken? Of omlopen?
We besluiten om te gaan omlopen. Er zijn in dit gebied ontzettend veel vogels, eenden en ganzen.
Bovenstaande foto geeft een goede indruk hoe nat het hier is op dit moment.
Gelukkig kunnen we met behoud van droge voeten om de plas heen lopen.
Op bovenstaande foto zie je het pad dat we hadden moeten nemen, achteromkijkend.
We passeren verderop een boerderij. Wat opvalt zijn de roestige platen aan de zijkant van de schuur.
Wateren
Als we langs een Landal Park komen, is het nog een klein stukje richting Wateren waar onze auto staat.
Parkeren en meer:
- Parkeren beginpunt: Appelscha, Boerestreek
- Parkeren eindpunt: Wateren, Lange Drift
- Afstand: 12 kilometer
- Kaartnummers: 1, 2
- Gelopen op zaterdag 17 februari 2024
- Wandelknooppunten: 12-41-31-55-33-38-23-20-29-13-10-44-40-01- richting 02
- Alle etappes van het Stellingenpad door mij gelopen vind je hier.