Ga naar de inhoud

De mooiste wandelroutes in Drenthe

Er zijn veel verschillende wandelroutes in Drenthe om uit te kiezen, elk met hun eigen unieke kenmerken. Je vindt er alles, van gemakkelijke gezinsvriendelijke wandelingen tot meer uitdagende paden voor ervaren wandelaars. 

Dus als je op zoek bent naar enkele nieuwe wandelroutes om te verkennen, kijk dan eens naar wandelroutes in Drenthe!

Afbeelding Drenthe 2
Drenthe

Waarom is wandelen zo’n populaire activiteit in Drenthe?

Er zijn een aantal redenen waarom wandelen in Drenthe zo populair is. Ten eerste is het landschap absoluut prachtig. Ten tweede zijn er vele wandelroutes, waaronder paaltjesroutes, maar ook routes die alleen zijn te lopen met een GPS of Smartphone met GPS.

De glooiende heuvels en bossen zorgen voor een schilderachtige achtergrond terwijl je wandelt. Bovendien zijn er volop mogelijkheden om wilde dieren te spotten terwijl je op de paden bent.

Hoe kies je de juiste wandelroute voor jou?

De beste manier om een wandelroute te kiezen is om rekening te houden met je ervaringsniveau en conditie. 

Als je een beginner bent, is het belangrijk om te beginnen met een gemakkelijke wandeling die niet te veel steile stukken heeft, al zul je die in Drenthe niet zo snel tegen komen. 

Voor ervaren wandelaars zijn er genoeg langere en meer uitdagende paden te vinden.
Op mijn site vind je over het algemeen routes tussen de 5 en 15 kilometer lengte.

Wat denk jij van wandelen in Drenthe?

Als je op zoek bent naar een mooie en schilderachtige plek om te wandelen, denk dan ook eens aan Drenthe. 

Er zijn veel verschillende paden om uit te kiezen, elk met hun eigen unieke kenmerken en natuur.

Je vindt er alles, van gemakkelijke gezinsvriendelijke wandelingen tot meer uitdagende paden voor ervaren wandelaars. 

Dus als je op zoek bent naar wat nieuwe wandelroutes om te verkennen, kom eens langs in Drenthe!

Wat zijn de populairste wandelroutes in Drenthe?

Hieronder vind je enkele van de beste wandelroutes in Drenthe. De meeste hiervan heb ik zelf gelopen, daarbij vind je een link naar mijn persoonlijke verslag van de route. Bij andere routes word je doorgestuurd naar een externe website waar je de route kunt vinden.

1. Wandelroute Nationaal Park Drentsche Aa

Het Drentsche Aa landschap ontstond vele duizenden jaren geleden door een samenwerking van natuur en mens. Een oeroud landschap.

Je vindt hier veel bijzondere planten en dieren. Maar ook de meeste prehistorische monumenten van ons land bij elkaar. Het best bewaarde beek- esdorpenlandschap van West-Europa.

Waar je de geschiedenis van de dorpen, essen, velden en beken nog kunt ‘voelen’. Waar de beken nog hun natuurlijke loop volgen zoals ze dat al vele duizenden jaren doen.

Volg de eeuwenoude karrensporen langs grafheuvels, hunebedden en galgenbergen. Struin over de weggetjes of banjer lekker door de modder.

Voel het frisse water, ruik de heidevelden en beleef de vennen of juist de uitgestrekte bossen met hun zandmeren en strandjes. Neem de kleuren en geluiden van de natuur in je op.

Maak een spannende tocht in het pikkedonker of fiets langzaam door de beekdalen. Ontdek de Drentse heidekoeien en de grootste schaapskudde van Drenthe. Proef de streekproducten.

Onze gastheren en gastvrouwen bieden jou een warm onthaal en delen met liefde de geheimen van het gebied. Hier kom echt je op adem.

Eén van mijn gelopen wandelroutes door het Nationaal Park Drentsche Aa, met vertrek vanuit Schipborg vind je hier. Deze route is 10 kilometer lang.

IMG20220923101617
Uitzicht op Siepelveen

Een afwisselende wandeling vanaf restaurant De Drentsche Aa, langs het Siepelveen, een bomkrater, Hunebed Schipborg, Landgoed De Schipborg en over de Strubben-Kniphorstbosch.

2. Wandelroute Hart van Drenthe

Rond de Drentse dorpen Hooghalen, Grolloo, Elp en Schoonloo ligt een robuust natuurgebied, het Hart van Drenthe. 4000 hectare aaneengesloten natuur, met gevarieerde bossen, tientallen vennen, weidse heidevelden en bronnen van beekdalen. Elk moment van de dag is het er anders; de mystiek van zon en nevel, de geur van alles wat groeit en bloeit, de afwisseling van open vennen en donker bos, de overweldigende stiltes. En het gevoel dat je soms de natuur voor jezelf hebt.

Eén van mijn gelopen wandelroutes door het Hart van Drenthe, met vertrek vanaf de parkeerplaats bij het Herinneringscentrum Westerbork, vind je hier. De route is 5 kilometer lang.

IMG 0240

Kamp Westerbork was een voorportaal van de vernietigingskampen van de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. Nu vind je er, naast de restanten van het kamp zelf, een Herinneringscentrum en de Radiosterrenwacht. Naast het kampterrein staan 14 losse parabolische antennes in het bos. Samen vormen ze De Westerbork Synthese Radio Telescoop ( WSRT). Via het Melkwegpad, met uitleg over planeten, wandel je naar het kampterrein en de radiotelescopen. Terug loop je via het Bospad en langs het prachtige Hingsteveen.

3. Wandelroute Nationaal Park Dwingelderveld

In Zuidwest-Drenthe ligt een bijzonder natuurgebied: Nationaal Park Dwingelderveld. Het Nationaal Park is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Er zijn maar liefst 2 schaapskudden met herder die de heide in conditie houden. In dit Nationaal Park kun je nog van een eindeloze, ongestoorde horizon genieten…

In het Dwingelderveld is een kleine 60 kilometer aan rondwandelingen uitgezet. Dit zijn met paaltjes gemarkeerde-, of beschreven wandelingen. Vanuit het bezoekerscentrum aan de Benderse 22 bij Ruinen beginnen en eindigen drie wandelroutes (4,7 en 13 km). Meer informatie bij het Bezoekerscentrum Dwingelderveld. Of kijk op de website van het Nationaal Park Dwingelderveld.

Dwingelderveld verkleinde foto
Dwingelderveld

4. Wandelroute Smilde

Smilde is een dorp en de naam van een voormalige gemeente en een voormalig waterschap in de provincie Drenthe. Het dorp Smilde vormde tot 1998 het centrale dorp van een aantal kleine dorpskernen: BovensmildeSmildeHijkersmilde en Hoogersmilde.

Smilde is gesitueerd aan beide zijden van de Drentsche Hoofdvaart, ten zuidzuidwesten van Assen. Het is een typisch voorbeeld van een lintdorp, met een lengte van circa 15,5 kilometer.

Sinds de gemeentelijke herindeling van 1998 zijn Bovensmilde, Smilde, Hijkersmilde en Hoogersmilde ingedeeld bij de gemeente Midden-Drenthe.

Een prachtige route die ik heb gelopen in Smilde is Landgoed Kortewegsbos. Deze route is 7,5 km lang. De route vind je hier.

IMG 0292
Boom op de tiensprong

Deze route heb ik al meerdere keren gelopen, maar hij blijft mooi. In elk jaargetijde.
Je komt afwisselend door bos, over heide, een stuk landgoed en een tiensprong.

5. Wandelroute Assen

Assen is de provinciehoofdstad van Drenthe. Behalve de binnenstad met winkels heeft Assen nog meer te bieden. Bijvoorbeeld het bos vlakbij de binnenstad, het Asser Bos. Dit bos is één van de oudste bossen van Nederland. In dit bos zijn diverse paaltjesroutes uitgezet, wisselend in lengte van 1,5 tot 7 kilometer. Deze routes zijn ook geschikt voor kinderen. Zeer de moeite waard om dit oude bos eens te bezoeken. Je kunt er ook een bezoek brengen aan het duurzaamheidscentrum.
Op loopafstand is een ruime parkeerplaats aan het Stadsbroek in Assen.

Aan de buitenrand van Assen bevindt zich een recreatieplas, de Baggelhuizerplas. Ernaast ligt een ander bos, het Pelinckbos. Dit is ook een heerlijk gebied om te wandelen.

Ik heb hier zelf een wandelroute uitgezet. De route vind je hier. De route is 7,8 km lang en is evt. in te korten.

IMG20220819115739 1
Baggelhuizerplas

De route begint op een carpoolplaats nabij hotel Van der Valk en gaat over een voormalig militair oefenterrein, langs een visvijver, door het Pelinckbos en langs de Baggelhuizerplas.

Meer inspiratie nodig?

Heb je meer inspiratie nodig? Kijk dan eens bij mijn andere wandelroutes. Je vindt er niet alleen wandelroutes in Drenthe die ik heb gelopen, maar ook routes door mij gelopen in andere provincies. Compleet met verslag en bij bijna alle routes een GPX link.

Of kijk eens op onderstaande websites. Hier staan ook veel wandelroutes in Drenthe.