De wandeltocht ‘Symfonie van kleur’ komt door de kunstenaarsdorpen Aalden, Oud-Aalden en Zweeloo waar je de sfeer proeft van de oude Drentse brinkdorpen die al eeuwen een aantrekkingskracht op schilders hebben.
Zweeloo
We zoeken een plek voor de auto en dat lukt (op zondag) op de parkeerruimte van een garage aan het Van Goghpad (hoe toepasselijk). Hier is het startpunt van 2 verschillende van Gogh wandelroutes: “Symfonie van kleur” en “Als een droom”.
Wij lopen de route “Symfonie van kleur”. Het is een mooie route, door de dorpen Zweeloo, Aalden en Oud-Aalden. Je hebt het gevoel dat je door de geschiedenis loopt.
Kunstenaarsdorp Zweeloo
Dat Zweeloo een kunstenaarsdorp is zien we al snel. Bij het verlaten van het van Goghpad komen we op een brinkje. Hier staan een aantal schilderijen opgesteld. Volgens mij worden deze na verloop van tijd verwisseld voor weer nieuwe kunstwerken.
Aan de overkant van deze schilderijen staat een perceel bomen dat is omrand door een doek.
Het doek is geheel in stijl van Vincent van Gogh beschilderd. Leuk! Een echte symfonie van kleur.
Boomgaard
We lopen verder door een oud straatje en zien een boomgaard.
De bomen zitten vol met appels en peren.
Maar ook tref je hier een aantal oude panden. Onderstaand slechts een selectie. Het is echt de moeite waard om eens een kijkje te nemen in Zweeloo. Je blijft foto’s maken, zoveel mooie oude boerderijen en schuren zie je hier.
Het is herfst, hoewel de temperatuur anders doet vermoeden. Maar we zien tafels vol pompoenen, dus ja, het is toch echt herfst.
Kerkje Zweeloo
Als we Zweeloo bijna verlaten, komen we langs een kerkje dat door Vincent van Gogh is geschilderd. Er staat een informatiepaneel met een schets van zijn schilderij zoals hij het kerkje in die tijd zag. Onderstaande foto laat de schets zien, met erachter de huidige kerk.
We verlaten het dorp en lopen een stuk over het fietspad dat naast de doorgaande weg ligt. Je hebt een mooi zicht op de es van Zweeloo.
Grafveld van de prinses van Zweeloo
Op een gegeven moment slaan we af en komen we bij het grafveld van de prinses van Zweeloo.
Waarschijnlijk heeft er nooit een Prinses van Zweeloo bestaan. Archeologen gaven deze bijnaam aan de vrouw waarvan ze in 1952 het graf vonden op de es van Zweeloo. Behalve een vaag silhouet van het lichaam vonden ze in het graf kostbare sieraden en restanten van haar kleding. De vage contouren van haar grafheuvel zijn nog zichtbaar bij de picknickplek aan de Wheem.
De Prinses van Zweeloo moet rond 450 na Chr. geleefd hebben. Hoe oud ze geworden is, weten we niet. Als lijkkleed droeg ze een bijzonder linnen gewaad met daaroverheen een wollen mantel, vastgemaakt met een prachtige vlindervormige mantelspeld. Ze droeg een snoer van 130 kleine glazen kralen en een gordel met 100 barnstenen kralen en ze kreeg tal van andere grafgiften mee. In de directe nabijheid werden 6 paardengraven gevonden.
De Stroeten
We lopen verder en komen door het natuurgebied de Stroeten. Het is hier heerlijk rustig. Op een gegeven moment zien we een plas aan de rechterkant van het pad (een pingo?) waar koeien lopen. Een mooi gezicht.
We zien mooie bloemetjes.
Symfonie van kleur
Het pad dat volgt is een onverhard pad, tussen landerijen door. Mooi hier. Je krijgt echt een Vincent van Gogh gevoel, zo schilderrijk ziet het er hier uit.
Aalden
Vlak voor we Aalden in lopen, alweer zo’n kunstenaarsdorp, zie ik aan de linkerkant een 3D kunstwerk op een privéterrein. Het zijn drie onderdelen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken lijken te hebben, maar als je er op een bepaalde plek voor gaat staan, zie je één geheel. Kunstig gemaakt.
Kunst in Aalden:
Huifkar
Als we de brink oplopen, komt op dat moment een huifkar langs. Ik was net op tijd voor het maken van een foto.
Soms als we onderweg zijn, zien we ineens onverwachte dingen voorbijkomen. We hebben al eens een kolonne oldtimers gezien, een Porsche optocht of een optocht van allemaal oude tractoren.
Dit keer worden we getrakteerd door een optocht van oldtimer scooters. Ik geniet altijd van deze onverwachte gebeurtenissen.
Oud-Aalden
De route maakt een lus, waardoor je ook nog door het dorp Oud-Aalden komt. Wat een mooi plaatsje!
Hier heb je het “Hoes van Hol-An”. Je kunt er heerlijk pannenkoeken eten. Helaas was er een besloten partij en moesten we het doen met onze eigen broodjes. Volgende keer beter.
Oud-Aalden is echt heel oud en erg fotogeniek. Kijk en geniet.
Zuddenschuur (of turfschuur)
Een zuddenschuur is een overkapping met open wanden. Het bestaat uit drie gebinten met pen-en-gat verbinding en aan één zijde een doorgetrokken rieten schilddak.
In deze schuur werden de zudden (heideplaggen) opgeslagen, die in noord Nederland werden gebruikt voor brandstof. Nu doet de schuur dienst als carport.
Onderstaand nog een foto van een oude boerderij.
Want
Muren van huizen zijn tegenwoordig van steen. Vroeger had men vaak “want” (vakwerkwanden). De vakken werden opgevuld met een vlechtwerk van stro of twijgen. Daartegen smeerde men leem, eventueel vermengd met koemest. Zo verkreeg men een dichte, sterke en droge want met materialen uit eigen omgeving.
Aalden Rondomme
Dan verlaten we het mooie, oude dorpje Aalden via het pad waar “Aalden Rondomme” (wandelroute van 7 km) begint.
Dit is ook een mooi stukje natuur. We komen over een bruggetje en langs landerijen. Je hebt zicht op Aalden.
Herberg de Aelderstroom
We komen uit bij een prachtige oude boerderij. Het blijkt herberg de Aelderstroom te zijn.
Appelboomgaard
We lopen Zweeloo weer binnen en zien een doorkijkpaneel van een ander schilderij van Vincent van Gogh: Appelboomgaard.
Het schilderij laat zien hoe Vincent het hier vroeger zag. Je kent er niets van terug.
Bij het passeren van bovenstaand paneel zijn we bijna aan het eind van deze mooie route gekomen. Het paneel staat bij bistro Tante Sweel. Onze auto staat in de straat achter deze bistro.
Omdat we zo goed ons best hebben gedaan, nuttigen we nog een kleine lekkernij en gaan daarna huiswaarts.
We hebben erg genoten van deze mooie wandeling. Een aanrader!
Mocht je naar aanleiding van dit verslag de route ook gaan lopen… Ik ben erg benieuwd hoe jullie de route ervaren hebben. Laat gerust een reactie achter, vind ik leuk.
Parkeren en meer:
- Parkeren: Van Goghpad in Zweeloo
- Afstand: 8 km
- Gelopen op: 8-10-2023
- Weer: Zonnig 20 gr.
- Gelopen met: Roelof
- Route gevonden op de site van Marketing Drenthe
- Op zoek naar meer wandelinspiratie? Kijk dan eens bij mijn andere wandelroutes.
- Hieronder vind je de wandelroute in GPX formaat.