Een mooie wandeling rond Poolshoogte in de boswachterij Odoorn, over heide en door bossen. Wat een groot natuurgebied en wat prachtig is het hier. De uitgestrektheid is goed te zien vanaf de uitkijktoren. Een aanrader!
Meerdere wandelroutes Poolshoogte
We parkeren de auto op de parkeerplaats nabij de uitkijktoren.
Vanaf hier vertrekken meerdere wandelroutes. Onze route staat er niet bij. Wij hebben de route van Komoot: rondje Poolshoogte, welke overeenkomt met delen van de gele route.
Theehuis Poolshoogte
Theehuis Poolshoogte is gelegen naast de gelijknamige uitkijktoren.
De uitkijktoren is ontstaan vanuit de zogenaamde werkverschaffing. In 1934 werd in opdracht van Boswachter Meelker een uitkijkheuvel van circa 13 meter hoog aangelegd. Deze heuvel wordt ook wel de “Bloedberg” van Exloo genoemd, vanwege de vele bloedblaren aan de handen van de arbeiders die destijds de heuvel hebben opgeworpen met schop en kruiwagen. Op de top van de heuvel kon de boswachter het jonge bos en de omgeving goed in de gaten houden. Er kon “Poolshoogte” worden genomen.
Uitkijktoren Poolshoogte
In 1968 was de jonge aanplant zodanig gegroeid dat het zicht vanaf de heuvel belemmerd werd door de bomen. Om toch de omgeving goed in de gaten te kunnen houden en eventuele bosbranden te signaleren werd er een toren boven op de heuvel gebouwd. Deze toren was een voormalige toren van de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Deze toren verloor in 1999 zijn functie als ‘brandtoren’ en werd in 2000 vervangen door een nieuwe uitzichttoren van 18 meter hoog die voor het publiek werd opengesteld.
Vanaf de huidige uitkijktoren heeft men een fantastisch uitzicht over de wijde omgeving.
We lopen langs een paardenaanlegplaats, vanwaar je zicht hebt op het theehuis Poolshoogte.
Sommige stukken pad zijn wel wat drassig, maar je hebt er geen last van met wandelen.
Landschapstempel “Ode aan de zon”
Aan het begin van het Schapenpark zien we een bouwsel dat “Ode aan de Zon” heet. Het is een landschapstempel, gemaakt door kunstenaar Rob Schreefel.
Schapenpark
We komen op een groot heideveld, het Schapenpark. Het is een parkachtig landschap met hier en daar een boom of groepje bomen. Er lopen schapen en we hebben een stuk of wat paarden gezien. Ooit was het Schapenpark een bos zoals alle staatsbossen in de buurt. Een zware storm in het najaar van 1972 velde in een paar uur tijd in het gebied tienduizenden bomen.
Staatsbosbeheer besloot geen nieuwe bomen aan te planten. Er kwamen Drentse heideschapen die er het hele jaar door rondscharrelen en ervoor zorgden dat het Schapenpark niet weer zou dichtgroeien.
Iets verder zien we dat er druk is gesnoeid. Een flinke stapel boomstammen ligt naast het pad.
Het is hier heerlijk rustig en wat een uitgestrektheid. Ik kan me niet voorstellen dat dit ooit bos is geweest.
In de verte zien we de schapen lopen.
Dat het herfst is, zie je nu ook aan de prachtig gekleurde bladeren. De zon laat ze extra mooi kleuren.
En natuurlijk aan de vele paddenstoelen die we onderweg zien.
Plaggen van de heide
Onderweg zien we stukken heide dat is geplagd.
Plaggen is het verwijderen van de bovenste grondlaag met begroeiing. Het dient om de heidevegetatie te verjongen. Door het plaggen verdwijnt de bovenste laag van de bodem waardoor de grond armer wordt aan voedingsstoffen. Dit geeft de heide de kans om opnieuw tot ontwikkeling te komen.
Mooie, kleurrijke, onverharde paden.
De zon geeft het landschap iets mystieks.
Een zebrabos (zeg nou zelf….)
Dat hier schapen lopen is wel duidelijk.
Smal pad over de heide.
En nog meer heide.
Kuil bij Poolshoogte
Als we het Schapenpark verlaten, komen we bij een kuil. Ik heb geprobeerd hier informatie over te vinden, maar heb niets gevonden. Mocht iemand weten wat dit is, dan hoor ik het graag. Wellicht afgegraven voor het maken van de heuvel waar de uitkijktoren op staat?
Nog wat herfst: Kastanjes en eikels.
Schuilhut?
We zien in de bossen een hut, een schuilhut voor de dieren?
Nog een paar kiekjes van het laatste deel van de wandeling.
Wat een mooie kleuren!
Wat een verschillende kleuren groen mos. In het echt was het nog mooier dan ik op deze foto kan laten zien.
Uitkijktoren Poolshoogte
Dan aan het eind van de route wil ik toch proberen om de uitkijktoren te beklimmen. Het lijkt me heel bijzonder om hoger dan de bomen te zijn. De toren bestaat uit 6 verdiepingen, is gemaakt van staal en hout. Het uitzichtplatform bevindt zich op 18 meter hoogte. Het is wel hoog hoor en een hele klim. Maar ik overwin mijn hoogtevrees en het lukt om helemaal boven te komen en te genieten van het geweldige uitzicht!
Voorzichtig dalen we de trappen weer af naar beneden. Wat heb ik een spierpijn naderhand gehad…
Bij de auto worden we nog getrakteerd op een prachtige vlinder, die mooi voor de foto blijft poseren.
We hebben heerlijk gewandeld. Wat is het hier mooi. Volgend jaar gaan we nog eens. Dan in augustus, als de heide in bloei staat. Het zal dan een heel ander gezicht zijn verwacht ik.
Een kaartje van de route:
Parkeren en meer:
- Parkeren: Boswachter Meelkerlaan 5, Odoorn
- Afstand: 9 km
- Gelopen op: 29-10-2023
- Weer: Zonnig / half bewolkt 14 gr.
- Gelopen met: Roelof
- Route gevonden op Komoot
- Op zoek naar meer wandelinspiratie? Kijk dan eens bij mijn andere wandelroutes.
- Hieronder vind je de wandelroute in GPX formaat.