Het Asserbos is een prachtig stukje natuur op slechts enkele minuten afstand van de Asser binnenstad. Een wandeling door het mooiste stadsbos van Nederland. Oordeel zelf.
Het ontstaan van het Asserbos
Halverwege de 18e eeuw besloot Landschap Drenthe opnieuw bos aan te planten ten bate van de houtproductie. Dit is nu het Asserbos.
Landschapsklerk Wolter Hendrik Hofstede maakte van de nood een deugd en ontwierp naar de mode van die tijd een sterrenbos, toegankelijk voor alle inwoners van Assen. Tegenwoordig kun je op de plattegrond de sterren nog goed herkennen: halverwege de Hoofdlaan bij de Goorlaan en aan de Rode Heklaan bij de zevenster.
Duurzaamheidscentrum
De routes in het Asserbos starten bij het duurzaamheidscentrum, tegenover de kinderboerderij. Je hebt keuze uit meerdere routes en verschillende afstanden. De routes zijn geschikt voor groot en klein. We lopen vandaag de paarse paaltjesroute. Deze route is 5 km lang en bijzonder afwisselend.
Kinderboerderij
Sinds 12 mei 1982 staat aan de rand van het Asserbos een kinderboerderij. Deze droeg tot halverwege 2019 de naam van de grondlegger van het Asserbos, Wolter Hendrik Hofstede. Deze heet nu kinderboerderij Asserbos. De kinderboerderij is eigendom van de gemeente en al sinds jaar en dag een begrip in Assen.
Buitentheater Tivoli
De route leidt je langs het buitentheater Tivoli. Af en toe zijn hier evenementen. Afgelopen december was hier een kleine kerstmarkt met figuranten in mooie kledij. Meer info over dit theater en de programmering vind je hier.
De route gaat verder over een lange statige laan.
En langs bijzondere plekjes.
Noorderbegraafplaats
Je komt langs de in 1823 opgerichte Noorderbegraafplaats, de oudste algemene dodenakker van de stad. Hier rusten allen, die een aandeel hebben gehad in de ontwikkeling van de Drentse hoofdstad, van het dorp met ruim 600 inwoners in 1807 tot de stad met 67.000 inwoners nu (2023). Hier bevinden zich de graven van de burgemeesters, de gouverneurs van de provincie, de presidenten van de rechtbank, de uitgevers en drukkers, maar ook van de dominees, de winkeliers en de bewoners van de plaggenhutten van eertijds.
Via een lange laan loop je verder door het bos. Je steekt de Hoofdlaan over en komt via een bocht bij de Hertenkamp.
Hertenkamp
Rechts van het Hertenkamp loop je langs een rij huizen, die dateren uit 1895. Best een oud stuk Assen dus. En iets verderop zie je nog de oude HBS van Assen, tegenwoordig zit RTV Drenthe in dit gebouw. Zo ver komen we niet, we slaan al eerder af het bos weer in.
Bosbeek
De route gaat weer verder door dit mooie bos en komt uiteindelijk bij een wit bruggetje over de Bosbeek.
De Bosbeek is een waterloop, die samen met de Nijlandsloop en de Weiersloop de bevolking van Assen eeuwenlang voorzag van water en zorgde voor de waterafvoer. Deze waterloop stroomt langs de Kerkhofslaan en vervolgt zijn weg via een duiker onder de Hoofdlaan en de Hertenkamp. Daarna verder langs het oudste gedeelte van het bos in de richting van Anreep.
IJsbaan
IJsclub Voorwaarts (1905) had hier een clubgebouw, dat in 1972 door de scouting werd overgenomen, maar enkele jaren later afbrandde. De latere IJsvereniging is in 2005 opgegaan in de vereniging Vrienden van het Asserbos. De ijsbaan zelf laat als weiland een grote variatie zien aan flora en fauna.
De oude vijver
De oude vijver is in 1836 gegraven, ter verfraaiing van het bos. Van de vrijgekomen grond werd het talud aangelegd. De vijver werd voor vele doeleinden gebruikt: in de zomer werd er gezwommen, in de winter kon men na sneeuwval sleeën van het talud en natuurlijk schaatsen. Ook werden er zendingsfeesten gehouden, waarbij de aanwezigen plaatsnamen op de verhoging. Op het eilandje midden in de vijver, dat via een smal bruggetje bereikt kon worden, stond dan een spreekgestoelte. Mooi hier hè?
Boschlust
Bij een doorkijkje vanaf de Oude Vijver zie je het gebouw Villa Boschlust aan de Beilerstraat. Het is een voormalig landgoed uit 1885.
Je verlaat de Oude Vijver en komt over een plankenbrug. Het is er nu erg nat, maar je kunt ook meemaken dat het bijna droog staat.
Als je dit pad verder uitloopt, kom je langs de achterkant van het verzorgingshuis De Boshof.
Boshuisje
Naast De Boshof staat een “boshuisje” met dakruiter en is gebouwd in 1886. Het is een echte blikvanger in een weitje voor het Asser Bos.
Tegenover dit “boshuisje” zie je de achterkant van het ziekenhuis van Assen, het Wilhelminaziekenhuis. In de tuin achter het ziekenhuis bevindt zich een oud theehuisje.
Zuiderbegraafplaats
De route komt langs de rand van de Zuiderbegraafplaats.
Nog een paar mooie plekjes onderweg.
Zevensprong
Het Asserbos is aangelegd als een sterrenbos. Op onderstaande foto zie je dit goed. Hier kruisen zeven paden elkaar.
Een “kerstboompje” in het bos.
De Nieuwe Vijver
De route loopt langs de Nieuwe Vijver, die er al vele jaren is. Het wordt goed onderhouden en door veel gezinnen bezocht. Als klein meisje ging ik er met mijn ouders al naar toe. Tegenwoordig kom ik er met onze kleindochter. De geschiedenis herhaalt zich..
In het midden van de Nieuwe Vijver ligt een eilandje. Als je geluk hebt, is het hek open en kun je daar een kijkje nemen. Er zijn o.a. diverse vogels, pauwen en kalkoenen.
Aan de achterkant van de Nieuwe Vijver is een kinderboerderij en het Duurzaamheidscentrum. Hier eindigt ook deze paaltjesroute Asserbos.
Ik hoop dat je hebt genoten van dit verslag en dat je geïnspireerd bent geraakt om ook eens een kijkje te nemen in het Asserbos.
Vandaag staat de “Snert van Bert” op de menukaart. We gaan het uitproberen en kunnen je verzekeren dat dit een goede keus is geweest. Het smaakte heerlijk.