Vanaf Hegebeintum, door Ferwert, langs windmolens en een lang stuk over de dijk naar Zwarte Haan (St. Jacobiparochie)
Hegebeintum
We beginnen deze etappe bij de kerk van Hegebeintum. Deze ligt op een terp, negen meter boven NAP, de hoogste terp van Friesland.
Onderaan bij de kerk is een reconstructie gemaakt van de terpafgraving. Meer info over deze terp: https://www.terphegebeintum.nl/
We lopen over het voetpad rondom de terp, een mooi paadje.
Ferwert
We komen een stuk langs een verkeersweg en al gauw naderen we Ferwert. Hier zijn we al eerder geweest, toen we het Elfstedenpad liepen. Deze holle boom komt ons bekend voor.
Ook de smederij komt ons bekend voor. Hier hebben we destijds een kopje koffie gedronken. De mensen waren toen erg gastvrij. Nu wilden we ze even gedag zeggen, maar het was er zo druk dat we maar zijn doorgelopen.
We vervolgen het oude straatje en komen bij een dorpsplein, de Vrijhof.
Vrijhof Ferwert
Het is een mooi pleintje, vlakbij een kerk. Op dit plein staat een oorlogsmonument met opschrift: As ’t nedich is.
Het Vrijhof is een plein dat oorspronkelijk in het bezit was van de kerk van Ferwerd. Het is een voorhof van de kerk, dat gebruikt werd voor wereldlijke aangelegenheden. Mogelijk was dit oorspronkelijk ook een plaats waar de kerk bescherming verleende, een vrijthof of vrijplaats. Het plein ligt in het centrum van het dorp en is aan drie kanten bebouwd. Aan het plein woonden diverse vooraanstaande inwoners, zoals de notaris en de chirurgijn.
We passeren een poortje en komen bij de kerk.
Voor de kerk slaan we linksaf en volgen het klinkerpad.
Iets verderop komen we langs een andere kerk, dat mooie glas-in-lood-ramen heeft. Dan verlaten we Ferwert al weer.
Oude spoordijk
We komen over een oude spoordijk. Daar waar we het bruggetje over gaan, kun je de contouren nog goed zien.
We lopen over een onverhard pad, dat later overgaat in een betonpad. Als we uitkomen bij de verkeersweg, zien we het ons bekende beeldje van een man met een hond. Als je dit beeld een keer hebt gezien, herken je het zeker weer.
Akkers
We steken de drukke verkeersweg over en komen langs akkers. Je verwacht niet dat het de bedoeling is om hier te gaan lopen. De route loopt langs een akker en langs de oever van een brede sloot.
We hebben geluk dat het niet erg geregend heeft, want dan glijd je makkelijk weg.
Windmolens
In de verte zien we de windmolens al, waar we langs zullen lopen. Ik vind het een stuk van niks. Dit deel hebben we ook gelopen met het Elfstedenpad. Jammer dat er door de maker van dit pad niet is gekozen om de route meer door dorpjes te laten lopen. Vind ik veel leuker…
We komen langs een groot modern boerderijcomplex. Deze boerderij heet: Nieuw Westerhuis. Hier lopen we langs tot we bij de dijk zijn. Hier staat een groot gemaal: De Heining.
Gemaal De Heining
Het gemaal heeft 2 grote vijzels en is gebouwd in de zeedijk. Eén vijzel wordt gebruikt voor de Friese boezem (met elkaar verbonden stelsel van meren, kanalen en vaarten), de andere vijzel wordt gebruikt voor de polder. Door een slimme verbinding worden beide vijzels gebruikt om regenwater uit de Friese boezem te pompen. Het gemaal gaat automatisch aan als de waterstand in de polder te hoog wordt. Ook gaat het gemaal aan als het Hooglandgemaal in Stavoren op volle capaciteit wordt ingezet.
Zeedijk
We vervolgen de zeedijk aan de landskant. Het is een lang recht stuk, waar geen eind aan lijkt te komen.
Kweldercentrum Noarderleech
We komen langs het kweldercentrum Noarderleech. Er staat aangegeven dat je er kunt koffiedrinken. Dat lijkt ons wel wat en we brengen een bezoek aan dit centrum. Het informatiecentrum valt ons wat tegen. Er zijn wat filmpjes te zien en je kunt wat proefjes doen. Koffie kun je er wel kopen, maar is zelfbediening. Geen probleem natuurlijk, maar we hadden een andere verwachting.
Het wordt geen koffie, maar wel een sanitaire stop (ook fijn!). We kijken nog wat rond en gaan dan weer verder.
Poldijk
Het is een heel lang stuk langs de dijk. Ik zal blij zijn als we er zijn..
Zwarte Haan
Na ruim 5 kilometer langs deze dijk, komen we aan bij Zwarte Haan.
We zien hier het beeld van De Slikwerker. Hier is ons eindpunt voor vandaag.
Met De Slikwerker worden de mannen geëerd die in de periode van 1505 tot 1754 het gebied van het Bildt hebben drooggelegd.
Het werk werd gedaan met alleen een schop en een pipegaal (een soort houten kruiwagen zonder wiel maar met twee liggers zodat de pipegaal over het zand/slijk kon worden voortgetrokken) als hulpmateriaal. Het beeld is tevens een eerbetoon aan de slikwerkers die in de crisisjaren van 1930 tot 1938 en ook nog na de Tweede Wereldoorlog om in het gebied ten noorden van de Poldijk (de huidige zeedijk) te werken aan landwinning.
Parkeren en meer:
- Parkeren beginpunt: Pypkedyk 4, Hegebeintum
- Parkeren eindpunt: Nieuwebildtdijk 428, St. Jacobiparochie
- Afstand: 20 km
- Kaartnummers: 17, 18, 19, 20
- Gelopen op: 26 maart 2023
- Weer: Half bewolkt, 5 graden, koude wind.
- Als je het leuk vindt, neem dan ook eens een kijkje bij de andere etappes van het Nederlands Kustpad.
Mooie weergave van deze route ! 👍