Ga naar de inhoud

Nederlands Kustpad deel 3 Etappe 06 Zeerijp – Rottum, 15 km

Deze etappe van het kustpad starten we in Zeerijp. De route leidt ons langs boerderij Gartshuizer Voorwerk, Oldenzijl (met z’n middeleeuws kerkje), Uithuizen (met de Menkemaborg), Elswerd, over een jaagpad langs het Boterdiep, langs een voormalige steenfabriek naar Rottum. Het is een afwisselende etappe, waarbij het bezoeken van de Menkemaborg de moeite waard is.

Zeerijp

We beginnen deze etappe bij Boerderij De Diek’n in Zeerijp, een leuke horecagelegenheid waar we de vorige keer als afsluiting koffie met wat lekkers hadden genuttigd.

IMG 0312

Het waait flink, dus mutsen op, sjaals om en gaan!

Vrij snel na het begin komen we over een bruggetje. Toen we de vorige keer naar boerderij De Diek’n wilden rijden, stonden we met de auto aan de andere kant van de brug. Er stond aangegeven dat het een doodlopende weg was, dus toen durfden we het niet aan om over deze brug te rijden. Achteraf had het best gekund. Scheelde toch zo’n 3 kilometer omrijden…

Garsthuizer voorwerk

We komen langs een grote boerderij met het opschrift “Garsthuizer voorwerk”.

IMG 0314

Garsthuizervoorwerk is een gehucht in de gemeente Eemsdelta in de Nederlandse provincie Groningen. Het gehucht ligt ten noordoosten van Garsthuizen en iets ten noorden van het gehucht Dijkum. Ten noordoosten ligt het streekje Honderd.
De naam verwijst naar het voorwerk dat hier vroeger lag, vlak achter de Fiveldijk. Het was een voorwerk van het Benedictijner klooster Feldwerd uit Oldenklooster.

In het gehucht staan twee boerderijen, die beiden Garsthuizer Voorwerk heten. De westelijke wordt ook wel Groot Garsthuizer Voorwerk genoemd en de oostelijke Klein Garsthuizer Voorwerk. Bij de oostelijke boerderij werd in de jaren 1870 een kunstmestfabriekje opgezet en in de jaren 1890 een aardappelmeelfabriekje, dat echter in 1899 alweer werd afgebroken. De oostelijke boerderij werd in 1929 herbouwd in een Groningse variant van de Amsterdamse School onder leiding van architect Berend Jager. Tussen beide boerderijen stond begin 20e eeuw nog een arbeidershuisje, dat later werd afgebroken. (Bron: Wikipedia)

We passeren veel grote boerderijen en een leuk wit huis dat de moeite van een foto waard was.

IMG20220527112230

Oldenzijl

We steken het viaduct over de N46 over en komen in het plaatsje Oldenzijl. Hier zie je aan de linkerkant het middeleeuwse kerkje van Oldenzijl.

IMG 0319 2

We gaan verder over een schelpenpad, een lang recht stuk. Aan beide zijden lange uitgestrekte velden met haver (?). De luchten zijn prachtig. Verderop komen we over een bruggetje.

Uithuizen

Voordat we de bewoonde wereld van Uithuizen in lopen, zien we aan de rechterkant nog een prachtige oude boerderij. Het valt op dat aan de achtergevel allemaal hoefijzers hangen. Grappig.

Ietsje verderop een flinke zwam aan een boom.

IMG 0327 2

Menkemaborg

Dan komen we langs de Menkemaborg. Hier zit ook een restaurant, waar we gaan lunchen.

IMG 0338
IMG 0343 1
IMG 0340 1

De Menkemaborg is in oorsprong een uit de 14de eeuw daterend huis, een zogenaamd ‘steenhuis’, dat in de loop der tijd vergroot is. Over de familie Menkema is weinig bekend. In het begin van de 17de eeuw vergrootte het echtpaar Clant het gebouw tot een U-vormig huis met de ingang naar het oosten.

De familie Alberda bewoonde de Menkemaborg als buitenhuis tot het overlijden in 1902 van de laatste bewoner, Gerhard Alberda van Menkema en Dijksterhuis. In 1921 schonken zijn erfgenamen het landgoed aan het Groninger Museum. Na restauratie van de tuin en de gebouwen werd de Menkemaborg in 1927 opengesteld voor bezoekers. In 1969 werd de Stichting Museum Menkemaborg opgericht voor het beheer en de exploitatie van het museum.

Het schathuis
De naam schathuis is afkomstig van het Friese woord ‘skat’ of ‘sket’, dat vee betekent. In feite is een schathuis de boerderij bij een borg. In het schathuis werden vroeger de koetsen en de paarden gestald, werd hooi en andere gewassen opgeslagen, maar er werd eveneens gekookt, bier gebrouwen, kaas gemaakt en de knechten hadden hun eigen kamer.
Nu is in het schathuis een café-restaurant gevestigd.
(info uit: http://www.menkemaborg.nl/menkemaborg/gebouw-en-bewoners/)

Elswerd

We lopen Uithuizen uit, langs een gezinsvervangend tehuis en vervolgen de weg over een onverhard karrenspoor, dat na een tijdje een betonfietspad wordt. Daarna komen we een stuk over een asfaltweg. Bij Boerderij Elswerd slaan we linksaf en lopen we parallel aan de oprijlaan een stuk over het land. Het gras is gemaaid op de plekken van de route, zodat we kunnen zien waar we langs moeten lopen.

IMG 0344

2 dames van deze boerderij zijn druk bezig met het knippen van het gras dat voor de rood-wit gemarkeerde palen langs groeit. Geen pottenkijkers gewenst op de boerderij, volgens mij. (En dat snap ik)

Het pad langs de boerderij komt uiteindelijk uit op een jaagpad langs het Boterdiep.

IMG 0348 2

Hier passeren we twee schoorstenen van een voormalige steenfabriek.

IMG 0349

Dit pad volgen we tot aan de provinciale weg Middelstum-Usquert. Daar slaan we rechtsaf en iets verderop, bij de bushalte, is ons eindpunt van deze dag.

Parkeren en meer

  • Parkeren beginpunt: Dijkumerweg 2, Zeerijp
  • Parkeren eindpunt: Kruising ’t Lage Eind/Usquerterweg Rottum
  • Afstand: 15 km.
  • Kaart: 39, 38, 37.
  • Gelopen op zondag 27-5-2022
  • Weer: Zonnig, half bewolkt, harde wind (6 Bf), 12 graden.   

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *