Ga naar de inhoud

Nederlands Kustpad deel 3 Etappe 02 Drieborg–Termunten 16 km

Deze etappe van het Nederlands Kustpad begint in Drieborg en gaat bijna helemaal over de dijk. Aan de ene kant zie je de polders, aan de andere kant de kwelders van de Dollard. Het waait zo hard, dat we een deel van de route naast het pad lopen, in de luwte van de dijk. Je ziet hier de industrie van Emden, komt langs Finsterwolde (trekkershutten en het Ambonezenbosje), langs de Punt van Reide en Batterij Fiemel in Termunten.

Drieborg

Nadat we een auto in Termunten hebben geparkeerd, rijden we met de andere auto naar het eindpunt van de vorige etappe in Drieborg. Hier begint onze wandeling van deze dag.

We lopen richting de dijk.

IMG 0152
Carel Coenraadpolder

Vandaag staat er een stevige wind. Als je op de dijk loopt dan moet je oppassen dat je je evenwicht niet verliest. Bijna de hele etappe gaat over de dijk, voornamelijk over gras, met aan de ene zijde zicht op de polders en aan de andere zijde zicht op de kwelders. We besluiten op een verhard pad aan één van de kanten van de dijk te lopen, zodat we wat minder last hebben van de wind.

IMG 0153 1

Dollard

Bovendien loopt het prettiger op verharding dan in het gras.
In de verte zien we windmolens en industrie van Emden. Dichterbij de kwelders van de Dollard.

Het is een lange uitgestrekte etappe. Zien we in de verte in Emden nou een gebouw? Of is het een schip? Het is een schip… nee een gebouw… of toch…

IMG 0157

We lopen een flink stuk verder over de zeedijk. Even voorbij paal 4 staat een monument dat herinnert aan het op deltahoogte brengen van de dijk langs de Dollard.

Finsterwolde

Aan de landkant van de dijk zien we een viertal trekkershutten.
Die hebben we al eens eerder gezien tijdens een fietstocht die we gemaakt hebben door dit gebied. Het adres is: Carel Coenraadpolder 5 Zeedijk, 9684 TS Finsterwolde.

Tegenover de Trekkershutten, halverwege de polder ligt het bosje Dollart Süd (in de volksmond: Ambonezenbosje). Tussen 1942 en 1945 stond hier de Duitse Batterie Dollart Süd. Tussen 1945 en 1950 was er een interneringskamp voor NSB’ers gevestigd. Tussen 1953 en 1961 werd het kamp gebruikt voor de tijdelijke opvang van ongeveer 300 Ambonezen.

We lopen weer verder over de dijk.

IMG 0179

Het lijkt haast eentonig maar dat is het niet. Doordat het zulk mooi weer is, kun je ver kijken. We zien allerlei soorten vogels, van zwanen tot kluten en van alles ertussenin.

We komen langs een kleirijperij, waar slib rijpt tot dijkenklei voor versterking van de zeedijk.

Nog meer foto’s van de route

IMG 0200 2

Punt van Reide

Dan komen we bij de Punt van Reide. Het is een oeverwal van de Eems. Op dit punt zou je zeehonden kunnen zien. Helaas, wij hebben ze niet gespot.

Dieper in de bodem ligt keileem dat daar naartoe is gestuwd tijdens de op één na laatste ijstijd, ongeveer 150.000 jaar geleden.  Ook is dit een belangrijk broed- rust- en overtijplaats voor vele soorten vogels.

IMG 0217 1

Vlak daarna een mooi beeld over een binnenwater.

IMG 0216 1

Batterij Fiemel (bunkers)

Een stukje verder zien we een aantal bunkers, verrassend. Het blijkt de batterij Fiemel, althans wat er van over is.

IMG 0219 1
IMG 0230
IMG 0236

Het is een onderdeel van de Atlantikwall, gebouwd door Duitsers ter voorkoming van een geallieerde invasie vanuit zee. Dit blijft indrukwekkend.

Het laatste stuk lopen we langs de landkant van de dijk. Wederom een lang recht stuk.

IMG 0237

Termunten

In de verte zien we de kerk van Termunten, waar vlakbij ons eindpunt is.
We nemen nog een laatste kijk op de dijk en lopen dan van de dijk af, richting het dorp Termunten.

Voordat we het dorp binnenlopen komen we langs een boerderij met een kiosk met groente en fruit. Het ziet er netjes uit.

IMG 0243

En dan lopen we het dorp binnen.

IMG 0244 2

Na afloop, onderweg naar huis, in Gieten gegeten bij Jimms. Wel een aanrader. Vriendelijk personeel en lekker eten.

Parkeren en meer:

  • Parkeren beginpunt: Carel Coenraadpolder 2, Drieborg
  • Parkeren eindpunt: Eemslaan 11, Termunten
  • Afstand: 16 km.
  • Kaart: 49, 48, 47.
  • Gelopen op zondag 20-3-2022
  • Weer: Zonnig, harde wind (5 Beaufort), 12 graden.       

4 reacties op “Nederlands Kustpad deel 3 Etappe 02 Drieborg–Termunten 16 km”

  1. Vandaag dit stuk ook gelopen. Ik vond het eerlijk gezegd knap saai. Maar wat zien jullie veel! Misschien had ik oplettender moeten kijken. Leuk om dit verslag te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *