Ga naar de inhoud

Nederlands Kustpad deel 3 Etappe 04 Delfzijl-Krewerd 14,5 km

Deze etappe van het Nederlands Kustpad begint bij het Eemshotel in Delfzijl, komt langs het station van Delfzijl, langs het monument van Maigret, een flink (maar wel mooi) stuk langs het Damsterdiep, door Appingedam met de bekende hangende keukens, langs het oude kerkje van Tjamsweer en eindigt bij het Nijenklooster in Krewerd.

Delfzijl

We dalen het pad af, vanuit de parkeerplaats van het Eemshotel.
Voor ons zien we een flat, waar een fraai kunstwerk voor staat.

IMG 0316 2

We kruisen het spoor en lopen langs het station van Delfzijl.

IMG 0319
Station Delfzijl

Iets verderop komen we langs het politiebureau waar een mooie zonnewijzer op een muurtje staat .

IMG 0320

Het pad brengt ons langs een park en een vroegere zeevaartschool. Wat is dit een mooi stukje Delfzijl!

Maigret

Ietsje verderop staat een bronzen beeld van Maigret.

IMG 0327 1

Delfzijl speelt opvallend een rol bij het ontstaan van Maigret, de hoofdpersoon in de beroemde misdaadromans van de Belgische schrijver Georges Simenon. In 1929 verbleef Simenon enige tijd met zijn boot in Delfzijl. Daar schreef hij het eerste boek uit een hele reeks Maigrets. Het Boek “Maigret in Holland” speelt zelfs helemaal in Delfzijl af. (info uit boekje Nederlands Kustpad deel 3)

Dan vervolgen we onze weg een flink stuk langs het Damsterdiep, maar allerminst een vervelend stuk. Er is heel veel te zien, erg afwisselend.

We lopen Delfzijl uit en Appingedam in.

Appingedam

IMG 0337

Op een bankje naast de jeu-de-boules-baan van verzorgingshuis Damsterheerd nuttigen we, ons zelf meegebrachte, broodje en koffie en maken we gebruik van de sanitaire voorziening aldaar.

We vervolgen onze route en een stukje verderop zien we de restanten van de fabriek Brons.

IMG 0340

Daarna komen we een stuk door het oude centrum van Appingedam, met zijn mooie doorkijkjes, bekende hangende keukens en smalle straatjes. We zien een pand waar op platen voor het raam de vele aardbevingen staan geregistreerd, die helaas in dit gebied bijna dagelijks voor komen.

IMG 0343
IMG 0348
Bijna dagelijks aardbevingen in dit gebied.

We komen o.a. langs de Smallebrug, Dijkstraat, Nieuwe Kerkstraat, langs de Nicolaikerk, Oude Kerkstraat en over de Vrouwenbrug.

Appingedam is vooral bekend vanwege de hangende keukens. Deze houten uitbouwsels boven het Damsterdiep ontstonden toen de stad zijn functie als belangrijke zeehaven verloor.

De pakhuizen werden tot woonhuizen verbouwd en voor de keuken bleef alleen een plek over boven het water. Ook het stoepje met deur, iets boven de waterspiegel, herinnert aan vroeger: Hierdoor konden de schippers hun waren naar binnen schuiven. (info uit boekje Nederlands Kustpad deel 3)

Tjamsweer

Vanaf het Bolwerk lopen we via een jaagpad langs het Damsterdiep (Fivelkade) Appingedam uit, in de richting van Tjamsweer.
Aan de overkant staan grote huizen, waarvan sommigen in aanbouw, iets verderop liggen woonschepen.

We steken de Rijksweg over en komen bij het kerkje van Tjamsweer.

IMG 0391 1

Het informatiebord voor de kerk vertelt het volgende:
Deze kerk uit 1538 is herbouwd op de fundering van een turfstenen kerk uit de 12e eeuw, die door de Gelderse troepen in 1536 in brand is gestoken en staat op een wierde. Het bestaat uit 5 traveeën en een koor dat sluit met 3 zijden van een zeshoek, met een losstaande toren aan de westzijde.  

Nijenklooster

Er volgt een stuk over een graspad, met aan beide zijden een sloot.

IMG 0393

Daarna passeren we een grote boerderij. Eerst vragen we ons af of het wel klopt dat we een stukje over het erf moeten, maar het blijkt wel te kloppen.

We volgen het betonpad verder totdat we de auto weer zien staan, nabij boerderij Nijenklooster.

IMG 0397

Parkeren en meer:

  • Parkeren beginpunt: Zeebadweg 2, Delfzijl
  • Parkeren eindpunt: Kloosterweg 11, Krewerd
  • Afstand: 14,5 km.
  • Kaart 43, 42, 41.
  • Gelopen op zondag 10-4-2022
  • Weer: Zonnig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *