Een wandeling door het mooiste stadsbos van Nederland. Oordeel zelf: het Asserbos is een prachtig stukje natuur op slechts enkele minuten afstand van de Asser binnenstad.
Het ontstaan van het Asserbos
Halverwege de 18e eeuw besloot Landschap Drenthe opnieuw bos aan te planten ten bate van de houtproductie. Dit is nu het Asserbos.
Landschapsklerk Wolter Hendrik Hofstede maakte van de nood een deugd en ontwierp naar de mode van die tijd een sterrenbos, toegankelijk voor alle inwoners van Assen. Tegenwoordig kun je op de plattegrond de sterren nog goed herkennen: halverwege de Hoofdlaan bij de Goorlaan en aan de Rode Heklaan bij de zevenster.
Sinds 12 mei 1982 staat aan de rand van het Asserbos een kinderboerderij. Deze droeg tot halverwege 2019 de naam van de grondlegger van het Asserbos, Wolter Hendrik Hofstede. Deze heet nu kinderboerderij Asserbos. De kinderboerderij is eigendom van de gemeente en al sinds jaar en dag een begrip in Assen.
Duurzaamheidscentrum Assen
Het Duurzaamheidscentrum ligt in het Asserbos. Toegegeven, Assenaren zijn mogelijk een beetje chauvinistisch. Maar als ze zeggen dat ze in Assen het mooiste stadsbos van Nederland hebben, moet je van goeden huize komen om dat uit hun hoofd te praten. Zelfs als Assenaren beweren dat ze het oudste bos van Nederland hebben, is daar weinig tegen in te brengen. Een bos met een geschiedenis die teruggaat naar de middeleeuwen.
De wandelingen, die beginnen bij het Duurzaamheidscentrum en zijn gemarkeerd met gekleurde paaltjes, voeren langs de mooiste lanen en paadjes van het 114 hectare grote Asserbos.
Blauwe paaltjesroute
Vandaag kiezen we voor een route in het Asserbos. Het is altijd fijn om hier te wandelen. Het is een rustig bos en de paden zijn vrijwel overal goed begaanbaar in alle jaargetijden. We volgen de blauwe pijltjes vanaf het duurzaamheidscentrum. De route wordt prima aangegeven.
Kinderboerderij
De route loopt langs de omheining van de kinderboerderij. Van hieruit heb je een mooi zicht op de geitjes, de ezel en wat ander kleinvee.
De Nieuwe Vijver – eendenvijver
Een stukje verder kom je bij de eendenvijver. Deze vijver bestaat al heel lang. Vroeger ging ik er als klein meisje al naar toe met mijn ouders. Nu ga ik er met mijn kleindochter naar toe. Kun je nagaan…
Je komt over lange rechte paden zoals onderstaand, maar ook over leuke kronkelpaden.
Een restant van een omgezaagde boom, een klein kunstwerkje.
De Bosbeek
Je komt langs een unieke waterloop, De Bosbeek, met het kenmerkende witte bruggetje.
De Bosbeek is een waterloop, die samen met de Nijlandsloop en de Weiersloop de bevolking van Assen eeuwenlang voorzag van water en zorgde voor de waterafvoer. Deze waterloop stroomt langs de Kerkhofslaan en vervolgt zijn weg via een duiker onder de Hoofdlaan en de Hertenkamp. Daarna verder langs het oudste gedeelte van het bos in de richting van Anreep.
RTV Drenthe
Een stukje verder zie je de achterkant van het gebouw van RTV Drenthe, de regionale omroep van Drenthe.
Het gaat niet met alle bomen in het bos even goed.
Oude Vijver
De route laat ons ook de Oude Vijver zien.
Deze is in 1836 gegraven, ter verfraaiing van het bos. Van de vrijgekomen grond werd het talud aangelegd. De vijver werd voor vele doeleinden gebruikt: in de zomer werd er gezwommen, in de winter kon men na sneeuwval sleeën van het talud en natuurlijk schaatsen. Ook werden er zendingsfeesten gehouden, waarbij de aanwezigen plaatsnamen op de verhoging. Op het eilandje midden in de vijver, dat via een smal bruggetje bereikt kon worden, stond dan een spreekgestoelte.
IJsbaan
Voor het water slaat de route rechtsaf. In de zomer staat dit stuk land vaak droog, maar nu staat het onder water. Wellicht hoopt men nog op vorst zodat er geschaatst kan worden. Op de achtergrond zie je het gebouw van de Scouting.
Zuiderbegraafplaats
Je komt langs de zijkant van de Zuiderbegraafplaats. Dit bos heeft nog een andere begraafplaats, de Noorderbegraafplaats.
En alweer een mooie lange laan.
Iets verder komen we aan de buitenrand van het bos en zien we het grote witte gebouw van de NAM.
Onderweg nog meer mooie plaatjes.
Duurzaamheidscentrum
En dan zijn we al weer aangekomen bij ons beginpunt, het Duurzaamheidscentrum.
Het is een aanrader om hier iets te drinken en/of te eten. Er werken mensen met een beperking, dus je steunt ook nog een goed doel. De koffie smaakt altijd goed en de lekkernijen die ze maken zijn heerlijk! En nee, ik heb er geen aandelen in, maar wel goede ervaringen mee.